Krajniakov rezort chce meniť zákonník práce, aj home office bude mať pracovnú dobu
21 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Zmeniť sa má systém používania gastrolístkov , schéma tripartity, jasné kontúry dostane aj zamestnanie v štýle home office.


Po nezhodách v prípade minimálnej mzdy na budúci rok sa rozhodlo ministerstvo urobiť aj zmeny v prípade tripartity. Ministerstvo informovalo, že sa osobitne rieši otázka reprezentatívnosti odborovej organizácie. „V praxi niekedy v podniku zastupuje zamestnancov odborová organizácia bez vzťahu k spoločnosti, teda so zamestnávateľom rokujú členovia odborového orgánu, ale títo nie sú zamestnancami spoločnosti a je teda otázne, koho záujmy vôbec reprezentujú,“ tvrdí podľa denníka Pravda ministerstvo práce.

Zaujímavé novinky chystá návrh zmeny Zákonníka práce pre takzvanú domácu prácu či prácu na diaľku. Má sa zmodernizovať tak, aby zohľadňoval trendy v oblasti digitalizácie, pričom zamestnanec by mal mať počas práce z domu právo odpojiť sa.

Keď SMER podľa vás kradol, "tak máte ešte ďalších sedem miliárd oproti nám“, vytkol Fico Krajniakovi
Z dialógu ministra práce Krajniaka s expremiérom Ficom v relácii RTVS O päť minút dvanásť redakcia HD vyberá... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Minister zaznamenáva trend vzrastajúceho počtu zamestnaní v modele "home office", avšak ich negatívom podľa neho je, že zamestnávatelia často berú v takýchto prípadoch zamestnancom právo na stanovený počet pracovných hodín, ako aj nadčasy a podobne. Po novom bude aj v tomto prípade uzákonnené právo na oddych.

Novela tiež obsahuje úpravu dočasného prideľovania zamestnancov medzi materskými a dcérskymi spoločnosťami a prináša nový model primeranej zodpovednosti odberateľa práce alebo služby za nelegálne zamestnávanie zamestnancov.

„Spoluzodpovednosť bude v prípade cezhraničného poskytovania služby vznikať až v prípadoch dlhodobého poskytovania služby. Predlžuje sa tak v súčasnosti zavedená lehota, a to z piatich dní v období 12 mesiacov na 30 dní v období 12 mesiacov,“ priblížil rezort práce podľa portálu ekonomika.pravda.sk.

“O zrádzajúcom Petrovi a neveriacom Tomášovi” Krajniak sa obul do kritikov
“Keď páni Pellegrini a Tomáš kritizujú náš zákon o 13. dôchodku, pripomínajú mi známe biblické postavy. Peter je známy tým, že zo zbabelosti trikrát zaprel toho, ktorému dal sľub, že ho nikdy nezradí... a neveriaci Tomáš sa opäť iba pozerá.”... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ivan Brožík