Slovensko bude pozorne sledovať rizikové priame zahraničné investície
20 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Povinnosť zriadiť kontaktné miesta na sledovanie priamych zahraničných investícií vyplýva z nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ.


Slovensko začne monitorovať priame zahraničné investície, ktoré by mohli ohroziť alebo narušiť bezpečnosť a verejný poriadok či napríklad potravinovú bezpečnosť. O tomto kroku informuje portál euractiv.sk.

Na sledovanie takýchto investícií a spoluprácu s ostatnými štátmi EÚ má vzniknúť pri  Ministerstve hospodárstva kontaktné miesto. Vyplýva to aj z materiálu, ktorý schválila vláda.

Kontaktné miesto by malo najskôr zabezpečovať informácie pre ostatné členské štáty a Európsku komisiu. V budúcnosti po zavedení mechanizmu preverovania zahraničných investícií na Slovensku by sa mali kompetencie kontaktného miesta rozšíriť.

Povinnosť zriadiť kontaktné miesta na sledovanie priamych zahraničných investícií vyplýva z nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Jeho cieľom je ochrana členských štátov, ale aj celej Európskej únie pred priamymi zahraničnými investíciami z tretích krajín, ktoré môžu ohroziť alebo narušiť napríklad energetickú infraštruktúru, infraštruktúru v oblasti bezpečnosti kritických technológií, investície do umelej inteligencie, robotiky či kybernetickej bezpečnosti.

Remišová chce peniaze z EÚ použiť na reformy a investície s vyššou pridanou hodnotou
Verejné financie, vzdelávanie, veda, výskum, zdravotníctvo, trh práce, kvalita verejnej správy a boj proti korupcii, zelená ekonomika a digitalizácia. To sú oblasti, na ktoré sa budú podľa ministerstva financií zameriavať reformy financované z... Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | SITA


Čo všetko sa má sledovať? napríklad investície s možným vplyvom na potravinovú bezpečnosť, prístup k citlivým informáciám vrátane osobných údajov alebo schopnosť ich kontrolovať či sloboda a pluralita médií. „Relevantným faktorom je tiež história zahraničného investora, prípadná kontrola vlády tretieho štátu nad zahraničným investorom a podobne,“ cituje euractiv.sk ministerstvo hospodárstva z predkladacej správy k materiálu.

V prípade vzniku pochybností o vplyve priamej zahraničnej investície smerujúcej do iného členského štátu na bezpečnosť a verejný poriadok v Slovenskej republike má povinnosť kontaktné miesto adresovať svoje otázky a pripomienky k danej investícii dotknutému členskému štátu.

Slovensko je ideálny priestor na priemyselné investície, reagoval minister Sulík na investíciu Porsche
Slovensko je podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka ideálny priestor na priemyselné investície. Vicepremiér tak reagoval na avizovanú investíciu spoločnosti Porsche Werkzeugbau s.r.o. v Hornej Strede za približne 250 mil. eur. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | SITA