Rusi dominujú v nadzvukových zbraniach. Trump ich obvinil z krádeže technológií
20 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump obvinil Rusko z krádeže informácií o technológii nadzvukových zbraní od administratívy Baracka Obamu. Rusko tvrdí, že o zbraniach začalo diskutovať takmer pred 20 rokmi, informuje portál RT.


"Viete, majú super nadzvukovú raketu, ktorá je päťkrát rýchlejšia ako normálna raketa," uviedol Trump na mítingu v Minnesote. "Rusko túto informáciu ukradlo. Vedeli ste to? Rusko ukradlo túto informáciu a potom postavilo raketu," pokračoval Trump

Washington však tvrdí, že má výrazne rýchlejšiu raketu, ktorú jej podľa Trumpa závidí Moskva aj Peking.

"Máme zbrane, ktoré sú tak vyspelé, že čínsky prezident Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin nám závidia. Ale nevedia presne, čo máme, ale vedia, že máme veci, o ktorých nikdy ani nepočuli," dodal americký prezident.

Napriek Trumpovým vyhláseniam o nadradenosti USA ostatné časti vlády uznali, že krajina vo výrobe nadzvukových zbraní zaostáva za Ruskom a Čínou. Minulý rok minister obrany Mark Esper oznámil, že Pentagón „plánuje dobehnutie“ a „investuje každý dolár, ktorý sa bude dať“, aby pokročil v nadzvukových zbraniach.

USA jednostranne znovuzavádzajú sankcie OSN voči Iránu
Spojené štáty v sobotu jednostranne ohlásili znovuzavedenie sankcií OSN voči Iránu a prisľúbili potrestať tých, ktorí ich porušia. Týmto krokom Washington riskuje zvýšenie svojej izolácie, ako aj medzinárodného napätia, uviedla tlačová agentúra... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Čínsky webový portál Sina minulý týždeň označil ruský nadzvukový raketový systém Avangard za „zastrašujúcejšiu zbraň ako atómová bomba“. Putin, ktorý ju predstavil v roku 2018, tvrdil, že je „absolútne neporaziteľný pre akýkoľvek systém leteckej alebo protiraketovej obrany“.

Podľa Putina bolo Rusko po odstúpení USA od zmluvy o protibalistických raketách (ABM) v roku 2002 nútené vytvárať nadzvukové zbrane.

"Museli sme vytvoriť tieto nadzvukové zbrane v reakcii na nasadenie amerického strategického systému protiraketovej obrany, ktorý by v budúcnosti dokázal neutralizovať a resetovať všetok náš jadrový potenciál," uviedol Putin na stretnutí s vojenským konštruktérom Herbert Efremov.

Ruský vodca tiež tvrdil, že Moskva vyvinula maximálne úsilie na dosiahnutie dohody s Američanmi, ale bolo to všetko márne.

Trump tvrdí, že jeho prezidentská funkcia mu zničila spoločenský život
Kvôli práci v Bielom dome sa môžete cítiť osamelý, uviedol americký prezident Donald Trump počas predvolebného prejavu, pričom dodal, že starí priatelia sú od jeho nástupu do funkcie príliš formálni a nervózni, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Marek Molnár