Od pondelka pokračuje proces s predsedom ĽSNS v kauze kontroverzných šekov
20 | 09 | 2020 I TASR

Po viac ako troch mesiacoch pokračuje od pondelka (21. 9.) na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku hlavné pojednávanie s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze kontroverzných šekov.


Naposledy naplánovaný proces na 8. septembra bol zrušený. A to z dôvodu, že obžalovaný požiadal o ospravedlnenie neúčasti, pretože sa nachádzal v karanténe pre nový koronavírus po tom, ako sa vrátil z Čiernej Hory.

Predtým pojednávania brzdil fakt, že sa súdny spis v kauze šekov nachádzal na pôde Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý rozhodoval o námietke zaujatosti voči samosudkyni Ružene Sabovej. NS SR námietku napokon zamietol a pojednávanie tak naďalej môže viesť Sabová.

Pellegrini tvrdí, že premiér má predložiť dôkazy, aby vyvrátil podozrenia
Bývalý premiér a šéf mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini je presvedčený, že ak chce predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) vyvrátiť podozrenia, že jeho manželka nemohla mať žiadnu neoprávnenú výhodu alebo prospech na úkor iných veriteľov, musí... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Predseda ĽSNS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď odovzdal v roku 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru.

Na otvorení hlavného pojednávania samosudkyňa Sabová uviedla, že zvažuje posudzovanie Kotlebovho konania podľa prísnejšej kvalifikácie. Ak sa k nej v prípade uznania viny prikloní, hrozilo by Kotlebovi až osem rokov väzenia.