Prípad Jankovskej svata trenčianskému súdu odňali
19 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V prípade zadržaného Petra Vaska, svata bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej nastal zásadný zvrat. Trenčianskemu súdu rozhodovanie o väzbe odňali a o väzbe v druhom kole rozhodnú iní, informuje o tom portál tvnoviny.sk.


Peter Vasko je obvinený z marenia spravodlivosti spolu s advokátkou Annou Žedényiovou a expolicajtom NAKA Milanom Žáčikom. Podľa vyšetrovateľa ovplyvňovali svedka Michala Vidu v tom, ako má vypovedať v 20-ročnom spore okolo trenčianskeho baru Fatima, ktorý pôvodnému majiteľovi Ondrejovi Janíčkovi chceli vziať mafiáni na čele s Petrom Čongrádym. Vida pred niekoľkými rokmi povedal, že Jankovská mala vziať za to, že Janíčka pošle za mreže, od Čongrádyho tri milióny slovenských korún (100-tisíc eur), no potom svoje svedectvo zmenil.
Zásadný zvrat na súde aj v rozhodovaní o väzbe

Vaska, Žedényiovú a Žáčika zadržali, obvinili a prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne žiadal pre nich väzbu. Sudca Okresného súdu v Trenčíne to ale videl inak a všetkých pustil na slobodu!

„Aj pán sudca pre prípravné konanie v zhode s našimi, nazvem to obhajobnými tvrdeniami skonštatoval, že uvedené trestné stíhanie je stíhaním na takzvane spoločenskú objednávku. Nie je možné, že jednému človeku orgány činné v trestnom konaní raz veria a raz neveria, práve podľa spoločenskej situácie. Dnes je moderné stíhať pani doktorku Jankovskú, tak dnes mu veríme,“ povedal pre Markízu Rastislav Palovič, advokát Petra Vaska.

Monika Jankovská je opäť v centre. Polícia zadržala jej svata Petra Vaska
Podľa portálu tvnoviny.sk má zadržanie Petra Vaska súvisieť s kauzou okolo trenčianskeho podnikateľa Ondreja Janíčka a bývalej štátnej tajomníčky za Smer, píšu tvnoviny.sk Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Prokurátor podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej mal vo štvrtok 17. 9. o 13.00 hod rozhodovať Krajský súd v Trenčíne. Prišiel ale zásadný zvrat.
Rozhodovať sa bude v Trnave

Podľa informácií TV Markíza predseda senátu Krajského súdu v Trenčíne, ktorý mal v druhom kole o väzbe rozhodovať, a aj prokurátor, podali návrh na odňatie veci na Najvyšší súd SR. Dôvodom je predísť podozreniam či pochybnostiam zo zaujatosti.

Monika Jankovská totiž na Krajskom súde v Trenčíne v minulosti pracovala ako sudkyňa. S viacerými sudcami sa pozná dodnes. Predseda senátu teda týmto krokom predišiel tomu, aby sa rozhodnutie o väzbe spochybňovalo. Najvyšší súd preto vec Krajskému súdu v Trenčíne odňal a prikázal ju presunúť na Krajský súd v Trnave.

V Trnave už aj vytýčil termín rozhodovania o väzbe. Má sa tak stať 24.9.2020 o 13.00 h.
Zmeny aj s prokurátormi

Zmena ale nastala i v dozorovaní celého prípadu. Hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý pre TV Markíza uviedol, že na Generálnu prokuratúru podali návrh na odňatie a prikázanie veci. Stalo sa to práve preto, aby nevznikali pochybnosti o zaujatosti. Manžel obvinenej advokátky Anny Žedényiovej totiž pracuje na prokuratúre v rámci Trenčianskeho kraja.

Janíček sa opäť pokúša obnoviť konanie, v ktorom ho odsúdila M. Jankovská
Trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček sa vo štvrtok štvrtýkrát pokúša presvedčiť Okresný súd v Trenčíne o obnove konania z roku 2001, v ktorom ho vtedajšia sudkyňa OS Trenčín a neskôr štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | TASR


„Generálny prokurátor SR opatrením zo dňa 18. 09. 2020 vec odňal Krajskej prokuratúre v Trenčíne a vec prikázal na ďalší výkon dozoru Krajskej prokuratúre Nitra,“ dodal Sipavý. Čo to teda znamená? Najmä to, že celý prípad už nebude dozorovať trenčiansky, ale nitriansky prokurátor.
Rozhodovanie v prvom kole

Monika Jankovská pred tým, ako sa stala sudkyňou Krajského súdu v Trenčíne, šéfovala Okresnému súdu v tom istom meste. Práve tam rozhodovali o väzbe pre troch obvinených v prvom kole. Krajského prokurátora, ktorý vec dozoroval, sa Markíza pýtala, prečo nenamietal zaujatosť aj tohto súdu. „Krajská prokuratúra Trenčín nenamietala zaujatosť Okresného súdu Trenčín, lebo nejestvoval žiaden zákonný dôvod na namietanie zaujatosti OS Trenčín,“ skonštatoval hovorca Sipavý.

Vinu v tejto veci odmieta nielen obvinená Jankovská, ale i obaja spoluobvinení. „Dovolím si povedať jednu zásadnú vec, že to je absurdné. Tieto osoby viac ako 8 rokov očierňujú moju klientku,“ povedal TV Markíza jej advokát Peter Erdős krátko po tom, čo proti nej vzniesol obvinenie vyšetrovateľ NAKA.

Toto však nie je zďaleka prvá vec v kauze okolo trenčianskeho baru Fatima, ktorú na návrh Najvyšší súd odňal z Trenčína. Väčšina sporov skončí na súdoch v Trnave alebo v Nitre a to práve pre možné pochybnosti o zaujatosti.

Stotisíc eur darom. Jankovská tvrdí, že peniaze dostala od matky
Čestné vyhlásenie o darovaných peniazoch notársky úrad osvedčil až približne dva mesiace po tom, ako sa Jankovská vzdala svojho postu na ministerstve spravodlivosti a bola medializovaná jej komunikácia s Marianom Kočnerom. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Peter Haluza