Trump tvrdí, že chcel zavraždiť sýrskeho prezidenta, pričom viní bývalého šéfa obrany Mattisa z toho, že mu to zamietol
18 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že chcel „vyradiť“ sýrskeho prezidenta Bašára Asada v roku 2017, odradil ho však vtedajší minister obrany James Mattis, informuje portál RT.


"Bol by som radšej, keby bol Asad vyradený," uviedol Trump v utorok pre reláciu Fox & Friends a trval na tom, „že mal všetko nastavené," ale „Mattis to nechcel urobiť."



Toto priznanie vyvracia Trumpove tvrdenie z roku 2018, keď počas brífingu v Bielom dome tvrdil, že o návrhu na zabitie Asada „sa nikdy ani nediskutovalo“. Novinár Bob Woodward vo svojej knihe Fear (Obava) z roku 2018 uviedol, že Trump chcel uskutočniť atentát na sýrskeho vodcu po údajnom útoku chemickými zbraňami v roku 2017 - Trump to odsúdil ako „úplnú fikciu“.

Počas rozhovoru pre Fox & Friends však Trump uviedol, že to bol Mattis, ktorý nesúhlasil s týmto atentátom a zastavil ho.

"S navrhovaným atentátom by som mohol žiť. Ale Mattis bol proti," vyhlásil americký prezident Donald Trump.

"Mattis bol proti väčšine takýchto vecí," dodal Trump.

Hnutie Hamas varovalo Izrael pred eskaláciou vojenského konfliktu
Palestínske militantné hnutie Hamas varovalo v stredu Izrael pred vojenskou eskaláciou. Stalo sa tak po tom, čo územie Gazy zasiahlo 13 izraelských rakiet. Tie boli reakciou na raketovú paľbu z palestínskeho pásma Gazy na Izrael, informovala... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | TASR


Prezident ďalej Mattisovi vyčítal, že „nevykonával prácu v Sýrii alebo Iraku vo vzťahu k ISIS“, pričom tvrdí, že USA „vyhladili 100 percent ISIS“, ako aj vodcu teroristickej skupiny Abu Bakr al -Baghdadiho, ale až potom, čo Trump „vyhodil“ generála Matissa.

Mattis v decembri 2018 odišiel z postu ministra obrany a vo svojom rezignačnom liste tvrdil, že vykročil na protest proti prezidentovmu úsiliu vystúpiť zo Sýrie a splniť svoj sľub v kampani zameranej na ukončenie rozsiahlych konfliktov na Blízkom východe, ktoré spustili jeho predchodcovia.

Kremeľ tvrdí, že Lukašenka považuje za legitímneho bieloruského prezidenta
Kremeľ považuje Alexandra Lukašenka za legitímneho bieloruského prezidenta, povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Marek Molnár