Národný štipendijný program podporil doteraz viac ako 1 700 slovenských študentov, výzvu spúšťa aj tento rok
18 | 09 | 2020 I SITA

Národný štipendijný program (NŠP) podporil doteraz študijné, výskumné a umelecké pobyty v rôznych krajinách sveta pre 1 730 slovenských štipendistov a taktiež pre 2 231 štipendistov zo zahraničia na Slovensku.


Informoval o tom Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA) s tým, že výzva o štipendiá a cestovné granty z NŠP je opäť otvorená.

Uchádzať sa o ňu do konca októbra môžu nielen študenti, učitelia a výskumníci zo Slovenska, ale aj tí zo zahraničia. Študijné pobyty budú môcť uchádzači absolvovať počas letného semestra akademického roka 2020/2021, teda najskôr od 1. februára. Keďže je štipendium určené na pokrytie životných nákladov, jeho výška sa bude odvíjať od krajiny pobytu.

NŠP schválila vláda SR v roku 2005. Program financuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, no administratívne ho zabezpečuje SAIA, ktorá od roku 1990 pomáha internacionalizácii vzdelávania a vedy na Slovensku.

KDH považuje odluku cirkví od štátu za politickú tému na zaujatie pozornosti
Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) považuje odluku cirkví od štátu za politickú tému na zaujatie pozornosti. V tlačovej správe to uviedol hovorca KDH Stano Župa. Vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS) totiž zvažuje, že sa pri tejto téme v... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | SITA