Kováčiková sa v prípade Chovanca stretne s generálnym prokurátorom Belgicka
18 | 09 | 2020 I TASR

Prvá námestníčka generálneho prokurátora SR Viera Kováčiková požiadala federálneho generálneho prokurátora Belgického kráľovstva o pracovné rokovanie, na ktorom sa preberie ďalší postup vo veci úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.


"Iniciatíva zo strany prvej námestníčky bola prijatá s maximálnou ústretovosťou zo strany federálneho generálneho prokurátora a po vzájomnej dohode sa pracovné rokovanie uskutoční 28. septembra 2020 na federálnej generálnej prokuratúre v Bruseli za prítomnosti prezidenta Eurojustu Ladislava Hamrana," dodala hovorkyňa.

Slovák Jozef Chovanec zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas 16 minút.

Juraj Šeliga si myslí, že vyšetrovací tím Kuciak by mal byť obnovený
Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) si myslí, že vyšetrovací tím Kuciak by mal byť obnovený. Uviedol to pre agentúru SITA s tym, že pre ďalší vývoj procesu bude kľúčové, aké dôkazy a stanoviská ešte prokuratúra prinesie.... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | SITA