Odborári nesúhlasia s legislatívnymi zámermi vlády, protestné pochody odštartovali v Košiciach
17 | 09 | 2020 I SITA

Odborári združení v Konfederácii odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR) dnes v Košiciach odštartovali sériu protestných pochodov. Nesúhlasia s navrhovanými legislatívnymi zámermi vlády, ktoré podľa nich budú mať negatívny sociálny dopad na zamestnancov. Na proteste v Košiciach to uviedol prezident KOZ SR Marián Magdoško.


„Protestami chceme upozorniť na problémy v sociálnej a mzdovej oblasti, na problémy, ktoré sa dotýkajú odborov a práva združovať sa v odboroch, a na to, aby si vláda uvedomila, že je nevyhnutné dodržiavať zákony a nesiahať na sociálne a mzdové štandardy zamestnancov,“ uviedla viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

Odborári nesúhlasia so zmenou mechanizmu výpočtu minimálnej mzdy a jej stanovenou výškou pre rok 2021, s oddelením príplatkov od minimálnej mzdy, so zmenami stupňov náročnosti práce či so zmrazením príspevkov na stravovanie. „Požadujeme, aby minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak stiahol tie škandalózne novely, ktoré likvidujú postavenie odborov na Slovensku, aby stiahol novelu o tripartite a aby sa začal viesť riadny dialóg,“ dodal Magdoško.

V piatok 18. septembra o 15:30 je naplánovaný protest v Prešove. Povedie od budovy mestského úradu po Súsošie sv. Trojice na Hlavnej ulici. Následne sa protestné pochody uskutočnia 22. septembra v Banskej Bystrici, 24. septembra v Žiline, 28. septembra v Trenčíne a 29. septembra v Trnave.

V prevádzkach hromadného stravovania sa nesmú organizovať veľké podujatia
V prevádzkach verejného stravovania, medzi ktoré patria reštaurácie, bary, nočné kluby alebo pohostinstvá, sa od piatku 18. septembra nesmú organizovať hromadné podujatia ako diskotéky alebo tanečné zábavy. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | SITA