Profesor Krčméry verí, že je lepšie nechať si nadávať, ako mať plné cintoríny
16 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Čím menej budeme disciplinovaní, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa opatrenia sprísnia. Profesor Vladimír Krčméry v rozhovore pre portál časopisu .týždeň ako odborník upozorňuje, že je dôležité, aby sme druhú vlnu čo najskôr spomalili.


Profesor Krčméry, infektológ a odborník na tropickú medicínu, ešte nezažil vírusovú epidémiu, ktorá by nemala druhú vlnu. To, že na Slovensku pribúda počet infikovaných je síce zlá správa, ale podľa neho si treba uvedomiť, že rovnako je to vo všetkých krajinách Európskej únie a v rámci členov V4 sme na tom najlepšie.

„Na Slovensku máme nárast, ale v porovnaní s okolitými krajinami je tá situácia stále dobrá,“ zhodnotil súčasný stav. „Samozrejme, nechcem tú situáciu zľahčovať,“ hovorí ďalej. Podľa jeho názoru je dôležité, aby sme čo najskôr spomalili druhú vlnu a získali čas, aby „plynule neprešla do novej epidémie, ktorou môže byť chrípka alebo iné respiračné ochorenie“.

Matovič si myslí, že by Česko malo viac testovať ľudí s podozrením na COVID-19
Premiér Igor Matovič (OĽANO) si myslí, že susedné Česko by malo zvýšiť počty testovaných na ochorenie COVID-19. Povedal to v utorok po slávnostnej omši v bazilike v Šaštíne-Strážach. Zároveň uviedol, že si s českým premiérom Andrejom Babišom... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | TASR


Na margo výrazne zvyšujúcich sa počtov nakazených v hlavnom meste obľúbený infektológ uviedol, že to Bratislava mohla predvídať. „Prečo by nemala kopírovať scenár iných veľkomiest?,“ pýta sa a zároveň konštatuje, že „je škoda, že niektoré opatrenia, ktoré mesto prijímalo v prvej vlne, sa neopakujú“.

Profesora Krčméryho teší, že máme nízku mortalitu. Myslí si však je, že je lepšie „nepokúšať osud“ a odporúča zavedenie opatrení nielen na lokálnej, ale aj celoplošnej úrovni. „Vrátil by som sa k osvedčeným tradičným modelom, aby sa tá kapacita nemocničných zariadení skutočne nepreplnila, a potom by sa to nezačalo prejavovať na mortalite,“ hovorí ďalej.

Urobil by tak aj za cenu, že sa stále nájde dosť ľudí, ktorí budú situácia zľahčovať. K čomu prispieva aj fakt, že hoci rastú čísla nakazených, počet zomretých zatiaľ taký dramatický nie je. To podľa neho môže vzbudzovať falošné presvedčenie, že opatrenia nie sú potrebné, pretože zomiera len málo ľudí. Profesor Krčméry má na to ale jednoznačný názor: „Radšej nemať za sebou cintoríny a nechať si nadávať, ako byť hrdinami a nestíhať pochovávať.“

Krajčí: Doterajšie opatrenia boli neefektívne, kontroly sa môžu ešte zintenzívniť
Minister zdravotníctva avizoval možné zintenzívnenie kontrol. Nedostatok hygienikov chce rezort riešiť zapojením medikov. Opatrenia sú prísnejšie, pretože tie doterajšie nefungovali. Marek Krajčí to ako šéf rezortu povedal v rozhovore pre portál... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Krčméry nevylučuje ani možnosť, že sa k celoplošným opatreniam bude predsa len potrebné ešte vrátiť, v prípade, že sa situácia vymkne z rúk. „Veľké športové podujatia, návrat zo zahraničia, množstvo kultúrnych podujatí bez nosenia rúšok a bez sociálneho dištancu, menšia disciplinovanosť, ktorá je falošne vyvolaná nízkou mortalitou, ďalej otvorenie základných a stredných škôl...,“ toto sú podľa profesora Krčméryho závažné udalosti, ktoré môžu byť hnacím motorom epidémie.

Keď sa povie, že COVID-19 je ako chrípka, ľudia môžu mať pocit, že o nič vážne nejde. Pretože chrípku považujú za málo zaujímavé ochorenie, hovorí ďalej pre .týždeň. V skutočnosti však robí škody. „Treba si uvedomiť, že chrípka na celom svete pomaly zabíja ekonomiku a to začína robiť aj COVID-19,“ upozorňuje. Koronavírus je teraz podľa neho najväčšou hrozbou pre ekonomiku, lebo zabíja nepriamo.

Napríklad chrípka počas epidémie prostredníctvom PN-iek a OČR-riek vyradí veľkú časť pracujúcich a hoci to nevidíme na cintorínoch, ekonomika to cíti, narastá spotreba sociálnych dávok. Jej klesajúci výkon spôsobí, že bude do zdravotníctva plynúť menej peňazí a budú trpieť rôzne zdravotné programy, napríklad onkologické alebo kardiovaskulárne. „To je tá sekundárna mortalita,“ vysvetľuje profesor Krčméry.

Ľudia protestujú proti obmedzovaniu svadieb, Matovič im prisľúbil pomoc
Návrh pandemickej komisie na obmedzenie kapacity svadieb na maximálne 30 ľudí sa stretol s nevôľou. Mnohí sobáš dlho plánovali a teraz prídu o nemalé peniaze. Budúci manželia preto začali podpisovať petíciu na zmenu tohto opatrenia. Na sociálnej... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Jedným z riešení takejto situácie by mohla byť vakcinácia. „Preto, samozrejme, zdôrazňujem s viacerými epidemiológmi očkovanie, čo sa teraz stretáva s mnohými nepriateľskými reakciami,“ hovorí pre časopis .týždeň. Podľa jeho slov je dôležité si uvedomiť, že niektoré povolania si vyžadujú povinnú vakcináciu. „Ak hovoríme o povinnom očkovaní, máme na mysli špecifické skupiny,“ dodáva.

Na druhej strane, čím „vyššia bude zaočkovanosť, tým menej ľudí bude trpieť ťažšími formami, tým menej ľudí ochorie a tým menej bude ekonomika krvácať“. Podľa profesora Krčméryho si všetci, ktorí sú teraz proti očkovaniu neuvedomujú, že ich rodičia ako deti nechali zaočkovať, lebo niekedy neexistovala možnosť odmietnutia.

Bývalý člen permanentného krízového štábu je presvedčený, že žiadna vakcína by neprešla registráciou, pokiaľ by bol počet nežiaducich účinkov väčší ako jej benefit. „Väčšinu veľkých epidémií vo svete a ozajstných zabijakov, čo sa podarilo zlikvidovať úplne, sa zlikvidovali očkovaním,“ upozorňuje.

Slovákov čakajú nové opatrenia
Úrad verejného zdravotníctva pripravil nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič