Korona pribrzdila aj letné brigády študentov
16 | 09 | 2020 I SITA

Pandémia koronavírusu počas letných prázdnin spôsobila oproti predchádzajúcemu roku pokles počtu brigádujúcich študentov. Počas tohtoročného leta v júli a v auguste si na tento typ dohody s príjmom do 200 eur mesačne a bez dôchodkového poistenia privyrábalo spolu takmer 122-tisíc študentov.


Ide o medziročný pokles o viac ako 19-tisíc dohôd. Ide o dohody tých študentov, ktorí počas brigád dosahovali pravidelný či nepravidelný príjem do 200 eur mesačne a uplatnili si pri nich odvodovú úľavu – a teda nemuseli z tohto príjmu odvádzať poistné na dôchodkové poistenie. V tlačovej správe to uviedla Sociálna poisťovňa.

Okrem toho Sociálna poisťovňa evidovala počas letných prázdnin aj dohody, pri ktorých študenti odvádzali poistné na dôchodkové poistenie z príjmu nad hranicou 200 eur mesačne. V júli a auguste tohto roka išlo o ďalších takmer 83-tisíc dohôd o brigádnickej práci študentov s dôchodkovým poistením Aj v tejto kategórii v porovnaní s vlaňajším letom ide o medziročný pokles takmer o 18-tisíc dohôd.

"V júli a auguste 2019 bolo v Sociálnej poisťovni evidovaných spolu 100 429 dohôd s dôchodkovým poistením a pravidelným či nepravidelným príjmom nad 200 eur mesačne," dodal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Profesor Krčméry verí, že je lepšie nechať si nadávať, ako mať plné cintoríny
Čím menej budeme disciplinovaní, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa opatrenia sprísnia. Profesor Vladimír Krčméry v rozhovore pre portál časopisu .týždeň ako odborník upozorňuje, že je dôležité, aby sme druhú vlnu čo najskôr... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Natália Sollárová