V marci som sa infikoval koronavírusom a po šiestich mesiacoch sa stále necítim dobre
15 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Charlie Russell má 27 rokov a je jedným z odhadovaných 600 000 ľudí s po-Covid ochorením, čo je stav, ktorý môže poskytnúť cenné informácie o ME ( Myalgická Encefalomyelitída - Syndróm chronickej únavy )


Píše sa stoosemdesiaty druhý deň po infekcií vírusom Covid-19 a Charlie Russell stále nerobí všetko to, čo iní 27-roční ľudia. Nebehá 5 km trikrát týždenne ako predtým. Nejde do krčmy. Nepracuje. A nezlepšuje sa, píše theguardian.com.

"Keby som vedel, že mi bude takto zle, v marci by som všetko bral oveľa vážnejšie," uviedol Russell. "Ale jediné, čo sme vtedy počuli bolo, že ak ste boli infikovaní a boli ste mladým človekom, s najväčšou pravdepodobnosťou nebudete mať vôbec žiadne príznaky." Alebo ak by ste choreli, bude to trvať len pár týždňov a hotovo.“

Namiesto toho Russell trpel bolesťami hrudníka, mučivými migrénami, vážnou dýchavičnosťou, závratmi a vyčerpanosťou. Stal sa jedným z tisícov pacientov trpiacich „dlhým Covidom“. Sú to pacienti, ktorí majú dlhodobé príznaky koronavírusu.

Bukovský vyhlásil vojnu Denníku N
Najskôr však zaútočil Denník N na Bukovského. Reakcia nenechala na seba dlho čakať: “Prestaňte manipulovať a zavádzať verejnosť!” Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Rekordný počet ľudí vo veku 20 rokov má pozitívny test na prítomnosť covid-19, vyplýva z posledných údajov úradu Public Health England ( Verejné zdravie Anglicka ), podľa ktorých v prvom septembrovom týždni bolo vírusom infikovaný 3 366 osôb.

To je viac ako 3 325 prípadov na konci apríla, hoci tieto testy sa väčšinou uskutočňovali na ľuďoch v nemocniciach. Aj keď ľudia do 40 rokov čelia oveľa menšiemu riziku úmrtia na túto chorobu, 20-roční ľudia ako Russell chytajú covid-19 v oveľa vyššom počte ako iné vekové skupiny: 20 až 29-roční ľudia tvoria takmer 28% všetkých nových infekcií.

Iba málo z nich bude potrebovať ošetrenie v nemocnici, ale podporné skupiny a odborníci na medicínu, ktorí sa dlhodobo starajú o ľudí, ktorí majú "dlhý Covid", sa obávajú, že značná menšina skončí s veľmi oslabeným stavom, ktorému vedci zatiaľ nerozumejú.

Flegrovi jeho predpoveď o koronavíruse vyšla. Teraz hovorí čo nás čaká
Prvého apríla uverejnil evolučný biológ a parazitológ Jaroslav Flegr na svojom facebooku článok "...čo nás teraz čaká". V ňom sa na základe zákonov evolučnej parazitológie pokúsil odhadnúť priebeh nastupujúcej epidémie. Vcelku mu predpoveď... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


„V súčasnosti kladieme mimoriadny dôraz na myšlienku, že mladší ľudia budú v poriadku, a hlavným dôvodom, prečo by nemali chodiť von, je skutočnosť, že by mohli nakaziť svoje babičky,“ uviedol Charles Shepherd, lekársky poradca asociácie ME, ktorá podporuje ľudí s myalgickou encefalomyelitídou alebo syndrómom chronickej únavy. Asociácia zaznamenala značný počet pacientov s dlhým Covidom, ktorí sa na túto organizáciu obracajú s prosbou o podporu.

„Existuje riziko, že ak túto chorobu chytia mladší ľudia, nemusí sa stať, že by skončili v nemocnici, ale mohli by mať chorobu, ktorá by ich vyčerpala post-Covidovým syndrómom. U väčšiny sa to nestane, ale pre významnú menšinu existuje toto riziko,“ uviedol Shepherd.

Podľa Tima Spectora, profesora genetickej epidemiológie na King’s College v Londýne, má asi 600 000 ľudí nejaké po-Covidovské ochorenie. Tvrdí, že približne 12% postihnutých hlási príznaky aplikácii Covid Tracker dlhšie ako 30 dní. Jeden z 200 tvrdí, že účinky pretrvávajú viac ako 90 dní.

Russell, fotograf, ktorý sa špecializuje na divadlo, od svojej choroby nepracoval. O termíne začiatku choroby si je istý. Bol to 14. marec. "Mal som veľa času, aby som sa pozrel späť a zamyslel sa nad tým, čo som to robil. A ako som si prial, aby som to neurobil.“

Covid-19 odhalil realitu Británie: chudoba, neistota a nerovnosť
Iba spravodlivejšia spoločnosť môže položiť základy hospodárskeho oživenia a vybudovať odolnosť voči budúcim krízam Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Jeho choroba trvala dva týždne a krátko nato sa cítil lepšie, potom pocítil hrôzostrašné bolesti na hrudi „akoby na mne niekto sedel“. Lekári v nemocnici a jeho praktický lekár však uviedli, že testy nepreukázali žiadne problémy - podľa Frances Simpsonovej, zakladateľky podpornej skupiny Long Covid SOS, majú množstvo skúsenosti s tým, že pacientov s dlhodobým Covidom lekárske povolania nebrali vážne. Russell mal viac šťastia ako väčšina - zmenil praktického lekára a nový lekár nariadil test na prítomnosť protilátok, ktorý potvrdil, že vírus mal. Teraz je jedným z 500 pacientov zúčastňujúcich sa na klinickom testovaní Coverscan, zameraného na dopad Covidu-19.

"Keď ľudia odmietnu nosiť rúška alebo sa dokonca nebudú riadiť najzákladnejšími pravidlami sociálnej dištancie, je to veľmi, veľmi frustrujúce," uviedol Russell. "Chcem nimi iba zatriasť a povedať:" Žijem s tým už šesť mesiacov."

„Myslím si, že veľa mladých ľudí - a to je ľudská podstata - si myslí, že ak sa vás niečo netýka priamo, takmer to neexistuje. Moji priatelia, ktorí stále chodia do krčiem a stále chodia na večere do reštaurácií to neberú tak vážne. Bojím sa o nich.“

Ovplyvnil Covid úmrtnosť vo Švédsku? Zdá sa, že nie
V auguste vydal švédsky štatistický úrad predbežnú správu úmrtí v krajine a porovnal ju s úmrtiami za posledných desať rokov. V krajine, ktorá je považovaná za najviac postihnutú Covidom z celej Škandinávie. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Russell bol pred zasiahnutím vírusu v dobrom stave. Pravidelne behával 5 km za zhruba 23 minút. Teraz má problém vyjsť po schodoch.

Organizácia Long Covid SOS a ďalšie skupiny tvrdia, že ich členom sa poskytuje málo pomoci a že sa tento stav rozpoznáva len veľmi málo. Chcú, aby vláda formálne uznala dlhodobý vplyv vírusu, poskytla finančnú podporu tým, ktorí nie sú schopní pracovať kvôli dlhému Covidu, a zriadila multidisciplinárne kliniky, ktoré by pomáhali pri hodnotení a liečbe pacientov.

Výskum dlhodobých účinkov Covid-19 sa začal len nedávno, ale Shepherd uviedol, že teória bola taká, že koronavírus narušil imunitný systém ľudí a spôsobil cytokínovú búrku alebo nadmernú reakciu ochranného systému tela, o ktorej sa predpokladá, že je tiež faktorom pri ME a syndróme chronickej únavy.

Takmer polovica Rusov nechce byť zaočkovaná a myslia si, že nebezpečenstvo koronavírusu je prehnané
Podľa novej štúdie Moskovskej ekonomickej vysokej školy (HSE) len necelá polovica (45,6 percenta) opýtaných Rusov nechce byť očkovaných proti koronavírusu bez ohľadu na to, odkiaľ vakcína pochádza, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Marek Molnár


"Niekoľko štúdií za posledné dva alebo tri roky ukazuje, že dysfunkcia imunitného systému je pravdepodobne súčasťou ME," uviedol. Zdá sa, že imunitný systém sa naďalej aktivuje a snaží sa bojovať proti vírusu, ktorý už v tele neexistuje. Táto reakcia potom môže mať vplyv na centrálny nervový systém a hypotalamus.

Ak sú post-Covidova únava a ME spojené, výskum môže poskytnúť riešenie oboch stavov. Je ťažké študovať ME, pretože väčšina ľudí s týmto ochorením s ním žije už mesiace - ak bol do toho zapletený vírus , nezostalo po ňom žiadnej stopy v čase, keď sa vedci konečne s týmto pacientom stretli.

"Toto je prvýkrát, čo môžete ľudí sledovať takmer od prvého dňa." Vedci vytvárajú veľké skupiny, odoberajú im vzorky krvi a môžu pacientov sledovať takmer od okamihu infekcie až po vznik vírusovej únavy. Nikdy predtým sme na to nemali príležitosť.“

Šíril sa Covid-19 voľne už minulý rok? Dôkazov pribúda
Komentár Peter Andrews (RT) Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Diana Zaťková