V Dome pokojnej staroby potvrdili 27 prípadov ochorenia COVID-19
15 | 09 | 2020 I TASR

V Dome pokojnej staroby v Lipanoch testovaním zistili ochorenie COVID-19 u 19 klientov a ôsmich zamestnancov. Podľa vedúcej zariadenia Jany Koľovej nikto z chorých nevykazuje známky respiračného ochorenia.


"Včera (v pondelok 14. 9., pozn. TASR) nás prvý raz testovali RT-PCR testmi a popoludní sme sa dozvedeli, že osem zamestnancov a 19 prijímateľov sociálnych služieb má pozitívny výsledok. Všetci klienti, ktorí majú pozitívny výsledok, ako aj zamestnanci sú vo vyčlenených priestoroch zariadenia. Dodržiavame prísne protiepidemiologické opatrenia. O ostatných prijímateľov sa stará personál, ktorý má negatívne výsledky," uviedla pre TASR Koľová s tým, že zariadenie má celkovo 59 klientov.

Podľa Cyrila Korpesia, riaditeľa Arcidiecéznej charity (ADCH) Košice, pod ktorú spomenuté zariadenie patrí, do všetkých zariadení posielajú materiály s opatreniami, ktoré vydáva vláda alebo hlavný hygienik.

Minister Naď vyzýva vojakov, aby posielali svoje nápady k pripravovanej novele
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) vyzýva vojakov, aby do 31. októbra posielali svoje námety a nápady k pripravovanej novele zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | SITA


"Ľudí, ktorí sa teraz v Lipanoch starajú o 59 klientov, považujem za novodobých hrdinov. Ani nie polovica personálu ostala v karanténe a už desať dní sa stará o klientov. Pritom aj oni dostali nový koronavírus. Nemali tam ubytovanie, museli si ho zriadiť z niekoľkých izieb a niektorí spia na chodbách," skonštatoval Korpesio s tým, že zariadenie je v desaťdňovej karanténe od soboty (5. 9.) z dôvodu podozrenia na výskyt ochorenia COVID-19.

V ostatných zariadeniach, ktorých zriaďovateľom je ADCH Košice, je podľa Korpesia situácia nateraz pokojná.