Smrť J. Chovanca bola politickým škandálom roka aj v Belgicku
13 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič / SITA

Smrť Jozefa Chovanca nešokovala len verejnosť na Slovensku, ale aj v Belgicku.


V diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) o 5 minút 12 to povedal europoslanec Michal Šimečka (PS). Podľa neho išlo v tomto prípade v Belgicku po medializácii prípadu o politický škandál roka, pričom parlament v tejto veci vypočúval vedenie rezortu vnútra ako aj polície. Šimečka zároveň skonštatoval, že miestny vyšetrujúci sudca „akoby nemal záujem vyšetrovanie urýchľovať“.

V záležitosti s vyšetrovaním smrti slovenského občana sa podľa Šimečku budú angažovať aj europoslanci, pričom chcú vypočuť aj súčasnú šéfku Europolu Catherine De Bolle, ktorá v čase smrti Chovanca šéfovala belgickej polícii. „Budeme sa pýtať, čo robí Europol na potieranie policajného násilia a extrémizmu,“ povedal.

Podľa europoslankyne Miriam Lexmann (KDH) by sa celou vecou mala zaoberať Európska komisia. „Ide tu aj o ochranu európskych hodnôt,“ povedala. Dodala, že výzvu, aby prípad riešila komisia, podpísali už desiatky europoslancov ako aj 7-tisíc občanov SR. Zároveň kritizovala, že v rámci vyšetrovania prípadu doteraz nikto nekontaktoval spolucestujúcich v lietadle, z ktorého Chovanca vyviedli.

Nedostatočnú činnosť belgických orgánov v tomto prípade kritizovali aj europoslanci Róbert Hajšel (Smer-SD) a Eugen Jurzyca (SaS). Podľa Hajšela je potrebné zoberať sa týmto prípadom seriózne. „Musíme ísť s tým von a musíme si to vyčistiť,“ povedal. Zároveň si však, na rozdiel od niektorých spolustranníkov, nemyslí, že by Slováci boli v Európskej únii občanmi druhej kategórie. Podľa Jurzycu je v súvislosti s týmto prípadom dôležité diskutovať o úlohách a oprávneniach polície.

Jankovskej zúfalý čin: Vo väzbe začala protestnú hladovku!
Na bývalú štátnu tajomníčku a Kočnerovu „opičku“ Moniku Jankovskú sa to v poslednom čase zosypalo už asi príliš. Nielenže v problémoch je jej vlastný syn a aj jej svat, ale v stredu ju obvinili ešte aj z marenia spravodlivosti formou účastníctva, v... Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.