Znečistenie ovzdušia Európy spôsobuje státisíce predčasných úmrtí
14 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Znečistenie ovzdušia je najväčšou európskou environmentálnou hrozbou pre zdravie obyvateľov Starého kontinentu.


Podľa Európskej environmentálnej agentúry ročne dôjde v EÚ k 630 000 predčasným úmrtiam na faktory životného prostredia - 400 000 je spôsobených iba znečistením ovzdušia. Čísla prináša nemecký portál sueddeutsche.de.

Vyplývajú zo správy Európskej environmentálnej agentúry (EEA). Správa analyzovala údaje o vplyve životného prostredia na zdravie a životnú pohodu Európanov. Podľa nej zostáva znečistenie ovzdušia najväčšou environmentálnou hrozbou pre zdravie v Európe.

Ktokoľvek, kto žije v regióne s vysokou úrovňou znečistenia ovzdušia, bude mať pravdepodobne vyššie riziko nákazy chorobou Covid-19. Na druhom mieste je hlukové znečistenie, ktoré vedie k 12 000 predčasným úmrtiam, uvádza sa v správe. Čoraz viac majú svoj podiel aj dopady zmeny podnebia, napríklad vlny horúčav a povodne. Ľudia v mestskom prostredí sú obzvlášť postihnutí dôsledkami zmeny podnebia, uviedla Catherine Ganzleben z EEA. Ďalšími faktormi, ktoré Agentúra pre životné prostredie spomína, sú chemické zlúčeniny, odolnosť proti patogénom v dôsledku nadmerného používania antibiotík a kontaminovaá pitná voda.

Pápež podporil ochranu životného prostredia počas pandémie
Pápež František vyzval hnutia bežných ľudí na ochranu životného prostredia po tom, čo zákazy vychádzania v dôsledku koronavírusu "opäť odhalili krásu toľkých miest bez dopravy a hluku". Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | SITA


Viditeľný je aj jasný rozdiel medzi krajinami vo východnej a západnej Európe. V mnohých východoeurópskych krajinách je miera predčasných úmrtí na faktory životného prostredia oveľa vyššia ako v západnej Európe. V Bosne a Hercegovine je najvyšší podiel úmrtí v dôsledku znečistenia životného prostredia (27 percent), zatiaľ čo na Islande a v Nórsku je to najmenej (9 percent). Situácia v Nemecku je tiež porovnateľne pomerne dobrá.

Štúdie vychádzajú z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o príčinách smrti a chorôb z roku 2012. Podľa toho možno približne 13 percent ročných úmrtí v EÚ - čo je ekvivalent 630 000 predčasne zosnulých - pripísať faktorom životného prostredia, a preto by sa im dalo vyhnúť. Medzi najčastejšie príčiny smrti patrí rakovina, srdcové choroby a mŕtvica.

„Aj keď v Európe vidíme zlepšenia v oblasti životného prostredia a zelenej dohody s jasným zameraním na udržateľnú budúcnosť, správa ukazuje, že sú potrebné kroky na ochranu tých najzraniteľnejších v našej spoločnosti,“ uviedol výkonný riaditeľ EEA Hans Bruyninckx . Chudoba ide často ruka v ruke s životom v znečistenom prostredí a so zlým zdravotným stavom. Riešenie týchto vzájomných vzťahov musí byť súčasťou integrovaného prístupu k inkluzívnejšej a udržateľnejšej Európe.

Znečistenie ovzdušia v Európe viedlo v roku 2016 k vyše 400.000 úmrtiam
Približne 412.000 predčasných úmrtí zaznamenali v roku 2016 v európskych krajinách v súvislosti so znečistením ovzdušia. Uviedla to v stredu Európska environmentálna agentúra (EEA) so sídlom v Kodani, ktorej údaje prevzala tlačová agentúra... Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | TASR