Recept na zníženie ekonomických škôd: letné terasy aj v zime!
14 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Aké jednoduché - terasové ohrievače! Environmentalistika ich síce raz navždy odsúdila na smrť, ale súčasná pandemická ekonomika ich vracia naspäť. Letné terasy kaviarní a reštaurácií môžu predsa fungovať aj zime!


Všetky súčasné pandemické obmedzenia sú tvrdou ranou (nielen) pre prevádzkovateľov kaviarní a reštaurácií. Obmedzenia počtu zákazníkov v interiéri, skrátene prevádzkové časy, ale - je tu aj nápad, tvrdí portál stern.de.

Reštaurácie a kaviarne sa môžu cez zimu doslova zachrániť terasovými ohrievačmi. Alternatívy sú jednoduché, ale účinné. Interiéry sú často opustené nielen kvôli krásnemu počasiu. Mnoho hostí sa bojí nákazy , a tak radšej sedia vonku. Čo sa však stane, keď sa na jeseň ochladí?

Spásou by mal byť návrat terasových ohrievačov . Zariadenia poškodzujúce klímu sú v mnohých mestách síce roky zakázané, ale stojí za to prehodnotiť udelenie výnimky. Dokonca už aj “zelení” politici v Nemecku volajú po takýchto výnimkách.

Hotely, reštaurácie a kaviarne odhadujú prepad tržieb z dôvodu koronaopatrení na zhruba 560 mil. eur
Dopad prijatých koronaopatrení na Slovensku bude pre sektor hotelov, reštaurácií a kaviarní (horeca) hrozivý. Podľa aktuálnych prepočtov Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) sa očakáva viac ako 50-percentný medziročný prepad tržieb, v... Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | TASR


Áno, reštaurácie, kaviarne a bary v časoch pandémie potrebujú podporu. Ohrievanie vzduchu vonku síce nie je ekologicky dobrý nápad. To by malo byť zrejmé každému. Pri maximálnom výkone terasové ohrievače vypustia do atmosféry až 3,5 kilogramu CO2 za hodinu. Vypočítané za rok to zhruba zodpovedá emisiám nového automobilu, ktorý ročne najazdí 20 000 kilometrov, alebo nízkoenergetickému domu. Alternatívou k životnému prostrediu nie sú ani elektrické modely. Majú takmer rovnako zlú energetickú bilanciu.

Aká je možnosť? V zásade by sa reštauratérom malo poskytnúť viac vonkajšieho priestoru. V mnohých mestách, napríklad v Hamburgu, sa to už deje. Parkovacie miesta pred dverami kaviarní sa menia na kryté vyhrievané salóniky.

Istým vzdorom proti chladu môžu byť aj dočasné mierne temperované stany, ktoré poskytujú dodatočnú ochranu pred vetrom a dažďom. Treba iba posúdiť, ktoré zlo je na pár mesiacov menšie. Krachy podnikateľov a prepúšťanie, alebo dočasné znečistenie ovzdušia, ktoré pandémia aj tak neuveriteľne doteraz iba prečisťovala.

Reštaurácie a kaviarne prosia vládu o pomoc s platením nájomného
Slovenské reštaurácie a kaviarne prosia vládu v otvorenom liste o pomoc pred prepúšťaním a bankrotmi. Vládu prosia o pomoc s platením nájomného, a aby štát v tejto situácii jasne zadefinoval vzťahy medzi prenajímateľom a nájomcom gastroprevádzok.... Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | SITA