Ďalšie zatýkanie sudcov, tentoraz v Žiline
14 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Polícia si vzala najnovšie na mušku bývalého žilinského sudcu Pavla Polku a niekdajšieho predsedu tamojšieho okresného súdu Daniela Béreša.


Akciu s veľavravným názvom "Plevel", v pozadí ktorej má byť rozsiahla korupcia, spustila Náradná kriminálna agentúra NAKA. Portál dennikn.sk sa v informáciách odvoláva na Aktuality.sk, podľa ktorých "zasahujú policajti od skorého rána u žilinského krajského sudcu Pavla Polku aj u šéfky krajského súdu v Žiline Evy Kyselovej."

V žiadnom prípade nejde o neznáme mená, poznáme ich z minulosti a teraz sa spájajú s vyšetrovaním rozsiahlej korupcie na žilinských súdoch. Sudca Polka mal byť podľa zdroja informácie "ten, kto vybavoval rozsudky pre žilinského podnikateľa Františka Tótha, alias Veľkého Fera, ktorého začiatkom augusta obžalovali."

Následne začal podľa informácií Denníka N s prokurátorom a vyšetrovateľom spolupracovať. S tým súvisí aj dnešná policajná akcia. (Pozn. red. HD - Po tom, ako začal František Tóth spolupracovať s vyšetrovateľmi a prokurátorom, prevzal jeho obhajobu Daniel Lipšic. Potvrdil, že jeho klient je pripravený na hlavnom pojednávaní urobiť vyhlásenie o vine. Znamená to, že by si tým zabezpečil nižší trest.)

NAKA spustila na strednom Slovensku rozsiahlu akciu Plevel
Národná kriminálna agentúra (NAKA) spustila na strednom Slovensku rozsiahlu akciu s názvom Plevel. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Korupciu (nielen) na žilinských súdoch NAKA intenzívne vyšetrovala uplynulé dva roky. Tóth je vo väzbe už viac ako rok. Bolo len otázkou času, kedy sa polícia prepracuje od tých, ktorí úplatky dávali, k tým, ktorí ich brali – dôkazov totiž pribúdalo.

„Veľký Fero“, ako ho prezývali, vydržal mlčať rok. 64-ročný Tóth si zjavne prehodnotil svoje šance a vyhliadky. Predsa len, vidina menšieho trestu je veľký argument. A pomer síl na súdoch v "prospech našich" sa tiež v uplynulých mesiacoch zmenšil. Ak mu spravodlivé súdy vymerajú tresty za oba trestné činy, z ktorých je obžalovaný - z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, hrozí mu tri až osem rokov, v tom druhom prípade ešte viac. Rovných dvanásť rokov.

"O tom, že sa na žilinských súdoch dali vybaviť rozhodnutia, sa hovorilo roky. Ľudia z kriminálneho prostredia vedeli, že keď sa dostanú do problémov, treba sa ozvať „Veľkému Ferovi“. Ten zavolal svojmu „sudcovi“, aby zistil, ako a či sa veci dajú, a ak áno, potom ich vybavil. Svedkovia, ktorí by tento mechanizmus opísali na konkrétnych prípadoch, však dlho chýbali." píše portál dennikn.sk

Jankovskej zúfalý čin: Vo väzbe začala protestnú hladovku!
Na bývalú štátnu tajomníčku a Kočnerovu „opičku“ Moniku Jankovskú sa to v poslednom čase zosypalo už asi príliš. Nielenže v problémoch je jej vlastný syn a aj jej svat, ale v stredu ju obvinili ešte aj z marenia spravodlivosti formou účastníctva, v... Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Oslobodenie spod obžaloby stálo podľa zdroja 20-tisíc eur, prepustenie z väzby či podmienečné prepustenie na slobodu o polovicu menej. V jednom prípade platil odsúdený 30-tisíc eur.

Pred dvomi rokmi začal o korupcii na žilinských súdoch vypovedať aj kriminálnik Patrik Murza. Polícii porozprával, ako vybavoval rozsudky pre seba aj kamarátov. Po roku a pol sa k nemu pridal aj niekdajší boss žilinského podsvetia František Salinger.

Tóth je navonok nenápadný dôchodca, má penziu vo výške 350 eur, prenajíma nehnuteľnosti, čo je zrejme hlavný zdroj jeho oficiálnych príjmov. Tie však nijako nekorešpondujú so všetkým tým, čoho je vlastníkom. Medzi jeho majetkom je viacero nehnuteľností v malage v Španielsku a tiež zopár áut najvyššej triedy značiek Mercedes a BMW.

Prokurátor predpokladá, že minimálne 74-tisíc eur pochádza z úplatkov od Murzu, Salingera aj Bajdíka, ktoré si Tóth vypýtal za uplynulých päť rokov.

Polícia zadržala bývalého šéfa protikorupčnej jednotky NAKA R. Krajmera
Polícia zadržala vo štvrtok večer bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Róberta Krajmera. Policajti ho podľa informácií TASR vyviedli z jeho domu v Trenčíne v putách. Upozornila na to TV Markíza. Zásah má... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR