USA a Izrael prehrali boj o zablokovanie výzvy VZ OSN na „globálnu solidaritu“
13 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Izrael a USA, ktoré tento rok vystúpili z WHO, sa pokúsili zvrátiť výzvu OSN, aby členské štáty spojili sily v boji proti Covid-19, informuje portál RT.


Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) v drvivej miere podporilo komplexnú rezolúciu „o zintenzívnení medzinárodnej spolupráce a solidarity s cieľom potlačiť, zmierniť a prekonať pandémiu a jej dôsledky“.

Návrh bol prijatý 169 krajinami, pričom Ukrajina a Maďarsko sa zdržali hlasovania. Washington pri hlasovaní proti dokumentu bol podporený iba Izraelom. Je pozoruhodné, že USA sú najviac postihnutou krajinou na svete a nahlásili viac ako 6,4 milióna prípadov Covid-19 a viac ako 193 000 úmrtí.

Návrh uznáva vedúcu úlohu Svetovej zdravotníckej organizácie v globálnom boji proti Covid-19. USA vystúpili zo zdravotníckeho orgánu začiatkom tohto roka, pričom organizáciu nevysvetliteľne obvinili z toho, že sa postavila na stranu Číny, ktorá "oddialila spustenie globálneho varovania pred pandémiou" a slabý výkon počas pandémie - množstvo tvrdení, s ktorými výkonný riaditeľ WHO nesúhlasil.

USA sú „hlavným motorom“ militarizácie v Juhočínskom mori, tvrdí čínsky diplomat
Vysoko postavený čínsky diplomat uviedol, že Washington priamo zasahuje do námorných a územných sporov v problémovom regióne Juhočínskeho mora a stáva sa hlavným motorom tamojšej militarizácie, ktorá zodpovedá jeho vlastnej agende, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Nezáväzné uznesenie sa odvoláva aj na výzvu generálneho tajomníka Antonia Guterresa k „okamžitému globálnemu prímeriu“, ktoré by najmenej rozvinutým krajinám umožnilo kúpiť si nejaký čas na boj proti koronavírusom a získať pomoc zo zahraničia.

Emocionálne nabitý návrh tiež spomína odstránenie hospodárskych sankcii a argumentoval tým, že „urgentné odstránenie neodôvodnených prekážok“ je zásadné pre zabezpečenie univerzálneho prístupu k „všetkým kvalitným, bezpečným, efektívnym a cenovo dostupným základným zdravotníckym technológiám a produktom vrátane ich súčastí a prekurzory.“

Dvaja členovia OSN, Irán a Kuba, trpia rozsiahlymi americkými sankciami, ktoré zostali v platnosti aj počas krízy Covid-19. Havanskí zdravotnícki úradníci predtým varovali, že ich krajina musí kvôli dvojitej americkej blokáde zaplatiť za lieky a vybavenie dvojnásobnú cenu.

Začiatkom júla Teherán postúpil veci Medzinárodnému súdnemu dvoru (ICJ) a požadoval, aby bol Washington braný na zodpovednosť za bránenie schopnosti Iránu zvládnuť koronavírusovú krízu.

Venezuelský scenár! Litva uznala Cichanovskú za „zvoleného vodcu“ Bieloruska
Litovskí poslanci jednomyseľne hlasovali za rezolúciu o uznaní bývalej bieloruskej prezidentskej kandidátky Svetlany Cichanovskej, ktorá po sporných voľbách utiekla do Litvy, za zvoleného vodcu Bieloruska, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár