Kalifornská obloha sa kvôli extrémnym požiarom premenila na oranžovú (VIDEO+FOTO)
13 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Obyvatelia Kalifornie sa obávajú blížiacej sa skazy, keďže dym z lesných požiarov premenil oblohu do oranžového odtieňa a celá oblasť vyzerá ako z hororového sci-fi filmu, informuje portál RT.


Dym z požiaru v utorok zmenil oblohu na žltkastý odtieň, ale odvtedy sa obloha výrazne zmenila na tmavú a zmenila sa na desivú oranžovú hodnú dystopického sci-fi thrilleru.







Častice vo vzduchu lámu slnečné svetlo a rozptyľujú kratšie vlnové dĺžky modrého a zeleného svetla, čo umožňuje prechod červenej a žltej farby a spôsobuje tak oranžovú žiaru.



Vedec v oblasti klímy Daniel Swain uviedol, že extrémne husté a vysoké oblaky dymu z okolitých požiarov „takmer úplne blokujú slnko“ a zároveň vytvárajú „nočné pyrokumulunimbusové mraky“ alebo búrky.

Swain predpokladal, že v tejto oblasti sa tiež môže vytvoriť doteraz nevidený „dymový cyklón“.



V niektorých oblastiach bol nahlásený padajúci popol, zatiaľ čo sa dym z ohňa vznášal vyššie vo vzduchu, než sa objavil nad oblasťou zálivu, čo umožnilo prúdenie chladnejšieho morského vzduchu, čo obyvateľom ušetrí zadusenie toxickými výparmi, ale napriek tomu vytvorí skutočne zlovestné podmienky.

V zálivovej oblasti sa vyhlásilo 25 dňové varovanie, čo je najdlhšie zaznamenané obdobie nezdravej kvality ovzdušia, čo takmer zdvojnásobilo predchádzajúci rekord 14 dní z roku 2018.



Ralph Borrmann, hovorca okresu pre oblasť riadenia kvality ovzdušia v oblasti Bay Area, varoval obyvateľov, že táto obloha môže nejaký čas pretrvávať, pretože z krátkodobého hľadiska sa za poveternostných podmienok „neočakáva veľa zmien“.

Vedci vyvinuli lacné „laboratórium na mikročipe“, ktoré dokáže detegovať protilátky na Covid-19 za menej ako pol hodinu
Vedci v Japonsku vyvinuli nízkonákladový test na protilátky Covid-19, ktorý zapadá do mikročipu a poskytuje výsledky za menej ako 30 minút bez potreby lekárskeho vzdelania, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Marek Molnár