Jankovskej zúfalý čin: Vo väzbe začala protestnú hladovku!
13 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Na bývalú štátnu tajomníčku a Kočnerovu „opičku“ Moniku Jankovskú sa to v poslednom čase zosypalo už asi príliš. Nielenže v problémoch je jej vlastný syn a aj jej svat, ale v stredu ju obvinili ešte aj z marenia spravodlivosti formou účastníctva, v súvislosti s kauzou trenčianskeho baru Fatima.


To, čo nasledovalo v sobotu však šokovalo všetkých. Podľa informácií portálu Topky.sk sa Monika Jankovská teraz odhodlala k radikálnemu kroku. Za múrmi banskobystrickej väznice totiž vyhlásila v sobotu ráno protestnú hladovku. O jej začatí mala informovať listom riaditeľa banskobystrickej väznice. Ako píšu Topky.sk stať a tak malo v sobotu ráno a obsahom listu sú podľa informácií z väzenského prostredia aj dôvody, pre ktoré sa rozhodla držať hladovku.



Prečo sa rozhodla hladovať?

Jej šokujúci krok má súvisieť s najnovším obvinením v kauze trenčianskeho baru Fatima a tiež so sprísnenou trestnou sadzbou v kauze Búrka. Portál Topky.sk v súvislosti s informáciami oslovili Zbor väzenskej a justičnej stráže. Aký je teda aktuálne zdravotný stav väzobne stíhanej Moniky Jankovskej, aké kroky vedenie väznice v súvislosti s vyhlásením hladovky urobilo a či je bývalá štátna tajomníčka stále v ústave pre výkon väzby v Banskej Bystrici?
Reakcia Zboru väzenskej a justičnej stráže

ZVJS hladovku Jankovskej potvrdil, jej zdravotný stav však nekonkretizoval. „Ústav Banská Bystrica aktuálne eviduje jeden prípad vyhlásenia hladovky väznenou osobou. V tejto súvislosti zároveň uvádzame, že Zbor väzenskej a justičnej stráže je oprávnený poskytovať konkrétne informácie o väznených osobách len zákonom stanoveným orgánom a inštitúciám v rozsahu nevyhnutnom na plnenie ich úloh.

Monika Jankovská je opäť v centre. Polícia zadržala jej svata Petra Vaska
Podľa portálu tvnoviny.sk má zadržanie Petra Vaska súvisieť s kauzou okolo trenčianskeho podnikateľa Ondreja Janíčka a bývalej štátnej tajomníčky za Smer, píšu tvnoviny.sk Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Vzhľadom na to, že nedisponujeme súhlasom dotknutej osoby, nie sme oprávnení Vám poskytnúť požadované bližšie informácie týkajúce sa osobnosti a súkromia fyzickej osoby,“ napísala portálu hovorkyňa ZVJS Katarína Nováková a dodala, že všeobecne platí, že v súlade s Poriadkom výkonu väzby ak obvinený vyhlási hladovku, do 24 hodín je o tom informovaný lekár, ktorý rozhodne o spôsobe dohľadu nad zdravotným stavom obvineného. Ten následne podstúpi lekárske vyšetrenie, pričom lekár poučí väznenú osobu o rizikách hladovky.
Jankovská bude pod kontrolou

„Kontrola zdravotného stavu sa vykonáva s prihliadnutím na zdravotný stav väznenej osoby, najmenej však raz za tri dni. Ak hladovka trvá viac ako 72 hodín, riaditeľ ústavu oznámi túto skutočnosť prokurátorovi, ktorý vykonáva dozor nad zachovávaním zákonnosti v ústave, príslušnému orgánu činnému v trestnom konaní alebo súdu a obvinenému sa poskytne potrebná zdravotná starostlivosť.

Ak hladovka trvá viac ako sedem dní, kontrola zdravotného stavu sa vykoná každý deň. V prípade potreby je na návrh lekára takáto osoba umiestená na lôžkovú časť zdravotníckeho zariadenia v ústave. Ak by došlo k zhoršeniu zdravotného stavu väznenej osoby z dôvodu držania hladovky, je takáto osoba eskortovaná do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne,“ doplnila pre Topky.sk Nováková.
Dôvody Jankovskej na hladovku

O dôvodoch držania hladovky informoval Topky jej advokát Peter Erdös. „Všetky tri dôvody majú spoločné jedno: sú to rôzne a trvajúce porušovania základných porušovania základných práv a slobôd mojej klientky,“ vysvetlil advokát.

Janíček sa opäť pokúša obnoviť konanie, v ktorom ho odsúdila M. Jankovská
Trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček sa vo štvrtok štvrtýkrát pokúša presvedčiť Okresný súd v Trenčíne o obnove konania z roku 2001, v ktorom ho vtedajšia sudkyňa OS Trenčín a neskôr štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | TASR


Stanovisko poslala aj samotná Jankovská:
„Dôvod prvý: nezákonný postup a rozhodnutie vyšetrovateľa Policajného Zboru JUDr. Petra Juhása týkajúce sa môjho obvinenia v kauze Fatima.
Dôvod druhý: neustále porušovanie viacerých mojich základných práv a slobôd zo strany najvyšších ústavných činiteľov v trestnom konaní vedenom proti mne. Dôvod tretí: šikanózne a nezákonné zasahovanie Ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej do môjho práva na slobodnú voľbu obhajcu a spôsobu, akým túto obhajobu mnou zvolená obhajkyňa vedie.“
Hladovka ako osobný protest

Monika Jankovská si podľa Erdösa uvedomuje, že hladovka je krajným riešením, a presne preto sa k takémuto kroku odhodlala. Uvedomovať si má aj to, že ak sa nezastaví včas, privodí si následky smrti. „Už samotná väzba je pre ňu nesmierne náročná. Rozhodla sa preto z vlastnej vôle podstúpiť túto tortúru, lebo je presvedčená o tom, že sa nemôže domôcť zákonnosti.

Jankovská chce ísť na slobodu
Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J., ktorá je vo väzbe, chce ísť na slobodu. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | SITA


Hladovka nie je namierená proti podmienkam výkonu väzby v ÚVV a ÚVTOS Banská Bystrica. Rešpektuje všetky úkony v trestnom konaní, dobrovoľne sa im podriaďuje, ale má pocit, že viac ako právo tu prevážil tlak verejnej mienky a snaha podriadiť všetko tomu, aby bola exemplárne potrestaná. Hladovka je jej osobným protestom a tiež aktom zúfalstva,“ dodal pre webový portál Erdös.
Za mrežami je už pol roka

Bývalá štátna tajomníčka je väzobne stíhaná od marca tohto roka. Dôvodom na to je obvinenie zo zločinu prijímania úplatku a zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v kauze Búrka, ktorá je najväčšou korupčnou kauzou v našej justícii v histórii Slovenska. Elitní policajti v súvislosti s ňou obvinili až trinásť sudcov bratislavských súdov.

Jankovská vlastní len v Trenčíne viaceré nehnuteľnosti, zastavané plochy a ornú pôdu. A to nie je všetko!
O majetkoch štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej informuje Pluska. Čítať ďalej
31 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Ako píšu ďalej Topky.sk prokurátorka Valéria Simonová len pred pár týždňami sprísnila v tejto súvislosti trestnú sadzbu v súvislosti s kauzou zmeniek televízie Markíza, a to na zločin prijímania úplatku a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa spáchaného formou účastníctva v štádiu pokusu s trestnou sadzbou 10 až 20 rokov. Po tomto rozhodnutí prokurátorky mala Jankovská odvolať ponúkanú spoluprácu pri odhaľovaní ďalších trestných činov.
Koho obvinili v kauze Fatima?

Voči Monike Jankovskej najnovšie vzniesla polícia a prokuratúra obvinenie z marenia spravodlivosti v súvislosti s kauzou trenčianskeho baru Fatima. Spolu s Jankovskou vyšetrovateľ obvinil aj jej svata Petra Vaska, advokátku Annu Žedényiovú a expolicajta NAKA Milana Žáčika. Podľa vyšetrovateľa mali v tejto kauze všetci ovplyvňovať výpoveď Michala Vidu. Pre všetkých troch žiadal vyšetrovateľ väzbu, o ktorej rozhodoval Okresný súd v Trenčíne, no ten spomínanú obvinenú trojicu napokon do väzby nezobral.

Ako v závere píše webový portál, v súvislosti s barom Fatima zaklopali elitní policajti NAKA vo štvrtok aj na dvere bývalého šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera. Z domu v Trenčíne ho podobne ako spomínanú trojicu odviedli v putách. Krajmer strávil v cele policajného zaistenia jednu noc, no v piatok večer ho z väzby prepustili, pretože žiadne obvinenie voči nemu nevzniesli.

Navrhnem, aby sa pomer hlasovania sudcov zverejňoval, tvrdí Kolíková
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) navrhne takú zmenu, ktorá umožní, aby sa pomer hlasovania sudcov o rozsudku v trestných veciach zverejňoval a nebol tajný ako v súčasnosti. Rovnako chce dať možnosť sudcom na vyjadrenie... Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | TASR