Venezuela tvrdí, že zajala „amerického špióna“ v blízkosti dvoch ropných rafinérií
12 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Venezuelský prezident Nicolas Maduro oznámil zajatie „amerického špióna“ s ťažkými zbraňami a peniazmi v blízkosti dvoch rafinérií v štáte Falcón. Tento muž je údajne námorník, ktorý pracoval pre CIA v Iraku, informuje portál RT.


Špión sa pokúšal zhromaždiť informácie o rafinériách v Amuay a Cardone, uviedol v piatok Maduro. Tieto dve zariadenia sa nachádzajú na polostrove Paraguana pozdĺž venezuelského pobrežia južne od Aruby.



Podľa prezidenta je zadržaný Američan členom amerického námorného zboru, ktorý pracoval v Iraku pre CIA, a bol zajatý s „ťažkými, špecializovanými zbraňami a veľkým objemom hotovosti“.

Maduro dodal, že nariadil zvýšenú bezpečnosť vo všetkých venezuelských rafinériách po zajatí špióna. Predtým podľa neho tamojšie ministerstvo pre ropu objavilo a zmarilo plán „spôsobiť výbuch“ v rafinérii El Palito v Carabobo západne od Caracasu.

"Je to pomsta, ktorá má zabrániť Venezuele vo výrobe všetkých ropných derivátov a benzínu," prehlásil venezuelský prezident.

Pokazená špionáž alebo tragická nehoda? Taliansko vyšetruje záhadnú smrť ruskej modelky neďaleko základne NATO
Talianska polícia vypočúvala britského fotografa v súvislosti s utopením ruskej modelky na Sardínii minulý víkend. Galina Fedorová pózovala blízko hlavnej základne NATO na talianskom ostrove, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Maduro obvinil USA, že vedú hospodársku vojnu proti Venezuele a snažia sa zničiť ropný priemysel v krajine. "Dosiahli úroveň šialenstva," poznamenal.

Washington obvinil Madura z „diktátorstva“ a uznal opozičného politika Juana Guaida za „dočasného prezidenta“ už v januári 2019. Napriek podpore USA a väčšiny latinskoamerických štátov však Guaido zlyhal pri opakovaných pokusoch o prevzatie moci v Caracase.

Americké ropné embargo tvrdo zasiahlo Venezuelu, znížilo vývoz na najnižšiu úroveň od roku 1943 a v auguste len mierne stúplo kvôli špeciálnym nákupom z Indie. USA zhabali akýkoľvek majetok venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti PDVSA a presmerovali ho do kasy Guaida a jeho priaznivcov.

Bank of England tiež zablokovala Caracas v prístupe k asi miliarde dolárov v zlate, pričom britskí sudcovia rozhodli, že právom patrí politikom podporovaným USA.

USA sú „hlavným motorom“ militarizácie v Juhočínskom mori, tvrdí čínsky diplomat
Vysoko postavený čínsky diplomat uviedol, že Washington priamo zasahuje do námorných a územných sporov v problémovom regióne Juhočínskeho mora a stáva sa hlavným motorom tamojšej militarizácie, ktorá zodpovedá jeho vlastnej agende, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár