Lichôtky a vyznania lásky - listy medzi Donaldom Trumpom a Kim Čong-unom
12 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

V diplomatickej korešpondencii už znalci našli kadečo. Šifrované správy, dôležité dátumy, udalosti, no na skutočnú lásku narazili azda prvý raz.


Donald Trump a Kim Čong-un si vymenili množstvo osobných listov. Najmä severokórejský vládca sa veľmi snažil polichotiť americkému prezidentovi. Použité výrazové prostriedky sú však nad rámec bežnej korešpondencie medzi štátnikmi, respektíve vládcami. Tajomným odkazom sa venuje portál stern.de.

Samotná americká tajná služba CIA, ktorá listy od Kima Donaldovi podrobne analyzovala, konštatovala, že ide o “majstrovské diela“. Listy medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vládcom Kim Čong-unom svedčia o neobvykle vrúcnom vzťahu oboch politikov. „Ani teraz nemôžem zabudnúť na historický okamih, keď som držal Tvoju excelenciu za ruku,“ znie úryvok z listu Kima z Vianoc 2018. Zverejnila ho spravodajská televízia CNN. Investigatívny novinár Bob Woodward prepísal listy do svojej knihy ”Rage” ( v preklade príznačne - “vášeň”), ktorá sa začne predávať 15. septembra.

Trump sa v rozpore s líniou americkej diplomacie stretol s Kimom v Singapure 12. júna 2018. Bolo to prvýkrát, čo sa americký prezident osobne stretol s vládcom Severnej Kórey. Stretnutie, ako aj diplomatické uvoľnenie vo vzťahoch medzi dvoma susednými kórejskými štátmi, vzbudili nádej na zmiernenie napätia v desaťročnom jadrovom konflikte so Severnou Kóreou.

Trump privítal Kim Čong-unove objavenie sa na verejnosti
Donald Trump pozitívne privítal správu o verejnom vystúpení Kim Čong-una na otváracom ceremoniáli nového závodu, ktorý prichádza po týždňoch fám o zdraví severokórejskeho vodcu, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Niekoľko mesiacov po svojom prvom stretnutí s Kimom Trump pred stúpencami povedal: "Poslal mi úžasné listy, sú to veľké listy. Zamilovali sme sa." V jednom z Kimových listov hovorí: „Hlboké a zvláštne priateľstvo medzi nami bude fungovať ako magická sila.“

Trump odpovedal vládcovi, ktorý je treťou generáciou, ktorá vládne v Severnej Kórei , že majú „zvláštne priateľstvo“. Spoločne mohli „ukončiť takmer 70 rokov nepriateľstva“, napísal Trump. „Bude to historické!“

Špeciálny vzťah medzi Trumpom a Kimom sa začal po nástupe amerického prezidenta do funkcie pred štyrmi rokmi, spočiatku urážkami a vyhrážkami vojnou, potom sa však zmenil na bujaré prejavy priateľstva. Obaja politici sa stretli celkovo trikrát.

Woodward vo svojej knihe píše, že ani CIA nemohla s určitosťou určiť, kto napísal Kimove listy Trumpovi, ale že americká tajná služba ich považuje za „majstrovské diela“. Analytici boli ohromení zručnosťou „nájsť správnu kombináciu lichôtok“ a zároveň splniť Trumpovu túžbu byť „v centre histórie“, píše Woodward.

Kim Čong-un sa teší z nového listu od Trumpa a pripravuje sa na summit
Soul 24. januára (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un vyjadril "veľkú spokojnosť" s najnovším listom, ktorý dostal od amerického prezidenta Donalda Trumpa pred ich blížiacim sa druhým summitom. Informovala o tom vo štvrtok severokórejská... Čítať ďalej
24 | 01 | 2019