Začali s rezortom kultúry rokovať o obnove kultúrnych pamiatok
11 | 09 | 2020 I SITA

Združenie samosprávnych krajov SK8 začalo rokovať s Ministerstvo kultúry SR (MK SR) o nových eurofondoch.


Hoci presné finančné alokácie v jednotlivých regiónoch Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR ešte nezverejnilo, rokovania o prioritách obnovy kultúrnych pamiatok sa na pôde MK SR začali 10. septembra. V tlačovej správe o tom informuje združenie SK8.

Predseda SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič uviedol, že úvodnú debatu na pôde MK SR hodnotí pozitívne. Spoločným záujmom je zachovať genius loci pamiatok, ktorý priťahuje návštevníkov.

Rokovania o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom sa komplikujú, tvrdí Klus
Rokovania o budúcich vzťahoch medzi Európskou úniou (EÚ) a Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska nenapredujú, naopak, ešte viac sa komplikujú. Povedal to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | SITA


Na Slovensku je takmer 2 500 nehnuteľných kultúrnych pamiatok, ktoré sú v narušenom či až v dezolátnom stave. O podpore jednotlivých projektov obnovy s cieľom podpory cestovného ruchu sa bude rozhodovať v radách partnerstva, ktoré sa aktuálne zostavujú v rámci území jednotlivých samosprávnych krajov. Nakoľko MK SR sa môže stať jedným z ich členov, predbežne vytipovalo desať národných kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu, ktoré chce zrekonštruovať.

Viskupič doplnil, že ak majú byť kritériá na obnovu kultúrnych pamiatok objektívne, mali by sa v nich zohľadniť požiadavky samospráv, ale aj iných vlastníkov pamiatok. Dlh pamiatok, ktoré vlastní cirkev a súkromní vlastníci, je totiž o 1,3 miliardy eur vyšší, ako spoločný dlh pamiatok štátu a samosprávy. Pri ich obnove by sa malo prihliadať aj na kritériá návštevnosti alebo významu kultúrnej pamiatky pre cestovný ruch.