Venezuelský scenár! Litva uznala Cichanovskú za „zvoleného vodcu“ Bieloruska
11 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Litovskí poslanci jednomyseľne hlasovali za rezolúciu o uznaní bývalej bieloruskej prezidentskej kandidátky Svetlany Cichanovskej, ktorá po sporných voľbách utiekla do Litvy, za zvoleného vodcu Bieloruska, informuje portál RT.


V uznesení nazvanom „O nelegitímnej únii uvalenej Ruskom na Bielorusko“, ktoré bolo prijaté vo štvrtok, sa litovský parlament zhodol na uznaní oficiálneho finalistu prezidentských volieb, pričom ju a koordinačnú radu bieloruskej opozície považuje za „jediných legitímnych predstaviteľov bieloruského ľudu.“

Uznesenie označuje Cichanovskú ako „zvoleného vodcu“ krajiny, zatiaľ čo bieloruský prezident Alexander Lukašenko je označovaný za „nelegitímneho vodcu“.

Dokument sa zameriava najmä na vzťahy medzi Minskom a Moskvou a preventívne označuje všetky budúce integračné dohody medzi oboma susedmi ako „neplatné“ a „de facto anexiu“, pokiaľ ich Lukašenko podpíše.

Kremeľ odmietol návrh, že Putin a Lukašenko budú rokovať o zjednotení Bieloruska a Ruska
Napriek niektorým západným špekuláciám nemá podľa Kremľa nadchádzajúce stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom nič spoločné s fúziou týchto dvoch krajín, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Poslanci tiež navrhli sankcie voči ruským predstaviteľom a Lukašenkovi, ak sa pokúsia potlačiť také dohody, ktoré poslanci tvrdia, „že sú vyrobené s cieľom obmedziť suverenitu krajiny nezákonnými prostriedkami proti vôli bieloruského ľudu“.

Tento krok prichádza uprostred špekulácií západných médií, že nadchádzajúce stretnutie Lukašenka s ruským prezidentom Vladimirom Putinom môže pripraviť pôdu pre zjednotenie oboch krajín. Kremeľ tieto tvrdenia začiatkom týždňa zamietol. Putinov tlačový tajomník Dmitrij Peskov označil túto zvesť za „absolútny nezmysel“ a uviedol, že počas návštevy nedôjde k „žiadnym fúziám“ alebo „akvizíciám“.

Aj keď EÚ odmietla prijať výsledok bieloruských volieb, o ktorých opozícia tvrdila, že sú zmanipulované v prospech dlhoročného súčasného funkcionára, Litva je prvou krajinou, ktorá oficiálne uznala Cichanovskú ako „zvoleného vodcu“, čím okamžite vyvolala porovnanie s USA, keď sa rozhodli uznať vodcu venezuelskej opozície Juana Guaida za dočasného prezidenta krajiny v januári 2019.



Po Washingtonu čoskoro nasledovali jeho spojenci v regióne. Viac ako 50 krajín sa nakoniec pripojilo k USA a uznalo Guaida ako „úradujúceho prezidenta“ Venezuely. Ale aj napriek jednoznačnej podpore zo strany USA a ich spojencov v Latinskej Amerike, Guaido stratilo veľkú časť svojej pôvodnej dynamiky od neúspešného vojenského paktu v apríli minulého roku.

Nie je však jasné, či litovský krok podnieti reťaz podobných udalostí. Zatiaľ sa zdá, že Európska únia, aj keď hrozí sankciami pre vysoko postavených bieloruských úradníkov, necháva Lukašenkovi vo funkcii otvorené dvere.

Alexandr Lukašenko: „Možno som zostal o niečo dlhšie“
V rozhovore s bieloruským prezidentom cítiť závan sebakritiky, no odstúpenie vylučuje. Opozičná líderka Svitlana Cichanovská, ktorá žije v exile, však žiada sankcie a väčší medzinárodný tlak na autoritatívneho bieloruského prezidenta, - píše... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ingrid Vrabcová