Kremeľ odmietol návrh, že Putin a Lukašenko budú rokovať o zjednotení Bieloruska a Ruska
11 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Napriek niektorým západným špekuláciám nemá podľa Kremľa nadchádzajúce stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom nič spoločné s fúziou týchto dvoch krajín, informuje portál RT.


Komentáre vychádzajú z prieskumu, ktorý naznačuje, že iba 17 percent Rusov si želá, aby sa Bielorusko stalo súčasťou ich krajiny.

Putinov tlačový tajomník Dmitrij Peskov v rozhovore pre novinárov označil tento návrh za „absolútny nezmysel“. „V dôsledku návštevy sa nemôžu uskutočniť žiadne fúzie, akvizície atď.,“ poznamenal Peskov.

Peskov tiež odmietol myšlienku, že krajiny sú blízko vstupu do menovej únie, vyjadril však podporu posilneniu väzieb medzi dvoma susednými štátmi.

Alexandr Lukašenko: „Možno som zostal o niečo dlhšie“
V rozhovore s bieloruským prezidentom cítiť závan sebakritiky, no odstúpenie vylučuje. Opozičná líderka Svitlana Cichanovská, ktorá žije v exile, však žiada sankcie a väčší medzinárodný tlak na autoritatívneho bieloruského prezidenta, - píše... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ingrid Vrabcová


V pondelok Kremeľ oznámil, že Lukašenko pricestuje do Moskvy „v najbližších dňoch“, potvrdený dátum však ešte len bude oznámený.

Zdá sa, že okrem akýchkoľvek politických špekulácií nemá zjednotenie Ruska a Bieloruska podporu väčšiny Rusov. V prieskume Všeruského výskumného centra verejnej mienky (WCIOM) iba 17 percent respondentov uviedlo, že Bielorusko by sa malo stať súčasťou Ruska. Proti každému pokusu o zjednotenie oboch krajín je 43 percent, pričom 22 percent je proti presvedčeniu, že by tieto dve krajiny mali vytvoriť úniu na rovnakom základe.

Zmluvu o únii podpísali Rusko a Bielorusko v roku 1999, ale mnohé z jej návrhov sa nerealizovali. Podľa textu dohody národy plánovali vytvorenie spoločného parlamentu, súdu a kabinetu. Odvtedy sa pravidelne diskutovalo o zjednotení, vrátane vytvorenia spoločnej meny, vojenského a colného priestoru.

Cyprus blokuje sankcie EÚ voči Bielorusku, žiada kroky voči Turecku
Cyprus blokuje rozhodnutie o zavedení sankcií, ktoré EÚ plánuje uvaliť na bieloruských činiteľov zodpovedných za sfalšovanie výsledkov volieb a za násilie páchané na tamojších demonštrantoch. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR