Rádio Slobodná Európa sa vrátilo do Maďarska, dôvod - nesloboda médií
10 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) oznámila svoj návrat do Maďarska. Dôvodom je podľa nej obmedzovanie slobody médií za vlády premiéra Viktora Orbána.


"Maďarský servis Rádia Slobodná Európa / Rádia Sloboda, vypnutý po skončení studenej vojny, bol opäť spustený v odpovedi na výrazné obmedzenie slobody médií," uviedla na svojich internetových stránkach stanica, financovaná Kongresom USA a sídliaca v Prahe. Informuje portál lidovky.cz.

Obnovenie vysielania v maďarčine stanica vysvetlila aj poklesom Maďarska na svetovom rebríčku slobody tlače, ktorý zostavuje mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Na rebríčku je Maďarsko aktuálne na 89. mieste zo 180. V roku 2010, kedy sa Orbán vrátil k moci, bolo na 23. priečke, poznamenala agentúra AFP. Pripomenula, že koncom predminulého roka Brusel začal voči Budapešti výnimočnú procedúru v rámci Európskej únie kvôli hrozbe "vážneho porušenia" hodnôt spoločenstva, a to predovšetkým pokiaľ ide o zhoršenie plurality médií.

Každý ilegálny migrant je biologickou zdravotnou hrozbou, vyhlásil Orbán
Každý migrant, ktorý chce vstúpiť ilegálne na územie Maďarska, znamená pre krajinu biologickú zdravotnú hrozbu, čomu je potrebné za každú cenu zabrániť, domnieva sa predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | TASR


"Počas posledných desiatich rokov Orbánova vláda prevzala priamo alebo nepriamo kontrolu nad väčšinou tlače," pripomenula stanica. RFE / RL sľubuje slúžiť verejnému záujmu tým, že bude predkladať rozmanité názory a poskytovať spoľahlivé a nezaujaté správy o problémoch, o ktoré sa verejnosť najviac zaujíma. Maďarský servis vedie Gyula Csák, ktorý predtým pôsobil v Euronews a BBC.

RFE / RL pôvodne vysielala v maďarčine z Mníchova až do roku 1993, kedy vysielanie ukončila v presvedčení, že svoju úlohu s koncom studenej vojny naplnila. Do Maďarska sa vracia ako do tretej členskej krajiny Európskej únie. Vlani totiž obnovila rozhlasové vysielanie do Bulharska a Rumunska, kde bolo zastavené v roku 2004, respektíve 2008.

Maďarsko zostáva jedinou krajinou EÚ, ktorá podľa hodnotenia americkej mimovládnej organizácie Freedom House už nie je demokratickou krajinou, ale stalo sa "hybridným režimom". Do tejto kategórie patria okrem iného postsovietske štáty Moldavsko, Gruzínsko a Ukrajina. Tento rok sa sem prepadli aj balkánske krajiny Srbsko a Čierna Hora.

Viktor Orbán provokuje susedov historickou mapou Maďarska
Viktor Orbán opäť vyvolal kontroverzné reakcie zverejnením historickej mapy Veľkého Maďarska na Facebooku, informuje Euronews. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Timotej Dudka