Pandémia krízu spôsobila, krízu teda aj vyrieši. Letecké spoločnosti dostanú zákazku snov
10 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Až 8000 obrovských cargo lietadiel kategórie Boeing B-747 bude potrebovať už o niekoľko mesiacov vzdušná doprava na zabezpečenie včasnej prepravy vakcín proti koronavírusu do všetkých kútov sveta.


Podľa Medzinárodnej asociácie pre leteckú dopravu IATA pred leteckými prepravcami stojí „najväčšia dopravná výzva vôbec“. Bude potrebných ekvivalentných najmenej 8 000 Boeingov 747, oznámila IATA. Podrobnosti prináša portál bbc.com.

IATA už spolupracuje s leteckými spoločnosťami, letiskami, globálnymi zdravotníckymi orgánmi a farmaceutickými firmami na globálnom pláne leteckej prepravy vakcíny. Distribučný program predpokladá, že je potrebná iba jedna dávka na osobu.

Vakcína proti koronavírusu by mohla byť dostupná do konca roku 2020, tvrdí eurokomisárka
Návrat k bežnému životu sa podľa eurokomisárky pre zdravie podarí až vtedy, keď bude zaočkované kritické množstvo ľudí. Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | TASR


"Bezpečné dodávanie očkovacích látok Covid-19 bude pre globálny priemysel leteckej nákladnej dopravy poslaním storočia. K tomu však nedôjde bez starostlivého predbežného plánovania. A je na to čas," informoval výkonný riaditeľ IATA Alexandre de Juniac.

Zatiaľ čo sa letecké spoločnosti v období prudkého poklesu letov cestujúcich zamerali na doručovanie nákladu, preprava vakcín je oveľa zložitejšia. Nie všetky lietadlá sú vhodné na ich dodávanie, pretože na prepravu liekov je potrebné bežné teplotné rozpätie od 2 do 8 ° C. Niektoré vakcíny môžu vyžadovať teploty pod bodom mrazu, čo by vylučovalo viacero typov bežných lietadiel.

Lety do niektorých častí sveta, vrátane niektorých oblastí juhovýchodnej Ázie budú kritické, pretože tamojšie štáty nemajú možnosti na výrobu vakcín.

Ruská vakcína proti Covid-19 „Sputnik V“ vstúpila do civilného obehu
Prvá várka ruskej vakcíny proti Covid-19 Sputnik V má zelenú pre verejné použitie a už sa vstúpila do civilného obehu, oznámilo ruské ministerstvo zdravotníctva, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Distribúcia vakcíny po celej Afrike by bola „nemožná“ so súčasnou leteckou prepravnou kapacitou, tvrdí IATA. Preprava si bude vyžadovať „takmer vojenskú presnosť“ a bude potrebovať chladiace zariadenia v celej sieti miest, kde sa vakcína bude skladovať.

Asi 140 vakcín je v počiatočnom vývoji a okolo dvoch desiatok sa v súčasnosti testuje na ľuďoch v klinických štúdiách.

IATA vyzvala vlády, aby už teraz začali starostlivé plánovanie s cieľom zabezpečiť, že budú plne pripravené, akonáhle budú vakcíny schválené a dostupné na distribúciu. Už spomenutým problémom je požiadavka, aby sa s vakcínami manipulovalo pri kontrolovaných teplotách. "Vakcíny budú veľmi cennou komoditou. Musia byť prijaté opatrenia, aby sa zabezpečilo, že zásielky zostanú zabezpečené aj pred nedovolenou manipuláciou a krádežou," dodala IATA.

Čínska vakcína proti koronavírusu sa dostane na trh údajne v decembri
Čínska farmaceutická firma Sinopharm Group uvedie v decembri na trh vakcínu proti novému koronavírusu, informovala agentúra TASS. Podľa utorkového vyhlásenia riaditeľa spoločnosti Liou Ťing-čena budú dve dávky očkovacej látky stáť v prepočte okolo... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | TASR