Osmanské ambície Turecka sa prejavujú čoraz viac
10 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Khaleda Abu Toameha (Gatestone institute)


Podľa správy denníka Al-Roeya z Abú Zabí, ktorá vyšla 30. augusta, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pácha „hrozné opatrenia“ proti civilistom na severe Sýrie . V dôsledku týchto porušení ľudských práv čelí milión civilistov žijúcich v oblasti, ktorej časti sú pod kontrolou Turecka, „bezprecedentnej humanitárnej kríze“.


Arabskí politickí analytici a obhajcovia ľudských práv, ktorí hovorili s Al-Roeyou, uviedli , že turecký režim zhruba pred mesiacom prerušil dodávku vody obyvateľom regiónu, kde teplota v auguste ľahko dosiahne viac ako 39 ° Celzia. Podľa nich je to krok, ktorý „sa rovná zločinom proti ľudskosti“. Vyzvali na začatie medzinárodného vyšetrovania Erdoganových „trestných činov“.

Sýrski politickí aktivisti uviedli, že „špinavá vojna“ Erdogana je trestom pre obyvateľov mesta, pretože žijú pod správou sýrskych demokratických síl, ktoré Ankara považuje za svojho nepriateľa. Už takmer rok majú turecké úrady kontrolu nad oblasťami, ktorých súčasťou je vodná stanica Alouk.
Erdogan kontroluje vodu

Od okupácie oblasti zastavili turecké úrady osemkrát čerpanie vody zo stanice Alouk, čím pripravili o vodu viac ako milión ľudí a zapríčinili tak humanitárnu katastrofu, najmä v dôsledku vypuknutia koronavírusu. Sýrsky právnik a aktivista za ľudské práva Khaled Ibrahim uviedol, že obmedzenie dodávky vody pre takmer milión ľudí v meste Al-Hasakah je pokračovaním nepriateľskej politiky Ankary v severovýchodnej Sýrii.

Rusko a Srbsko uskutoční v najbližších dňoch vojenské cvičenie v Bielorusku
Spúšťa sa vojenské cvičenie spojencov na území Bieloruska. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Ibrahim poukázal na to, že pandémia koronavírusu si vyžaduje hygienické opatrenia, aby sa zabránilo jeho rozšíreniu. „Civilistov trestá Turecko, ktoré bojuje proti sýrskemu ľudu a pácha vojnové zločiny proti ľudskosti,“ uviedol . Taktiež dodal, že aktivisti za ľudské práva v tomto regióne dokumentujú turecké zločiny proti civilnému obyvateľstvu, aby sa neskôr dala dokázať zodpovednosť tureckých orgánov.

Politický analytik Mayyar Shehadeh uviedol, že Turecko „leje benzín do ohňa a využíva stav na Blízkom východe na rozšírenie svojho vplyvu“. Shehadeh dodal , že Erdoganov režim sa snaží „podporiť sunnitských moslimov v regióne, aby ich podrobili svojej kontrole a použili vo vojne proti šíitom a Kurdom.“ Poukázal na to, že hoci Európska únia namietala proti Erdoganovým provokáciám, nepodnikla nijaké účinné kroky, aby mu zabránila pokračovať v porušovaní pravidiel voči civilnému obyvateľstvu na severe Sýrie.

Egyptský právnik a expert na ľudské práva Saeed Abdel Hafez uviedol , že okupačné turecké úrady „pokračujú vo vydieraní asi milióna občanov  prerušením dodávok vody - zločinom proti ľudskosti, ktorý si vyžaduje okamžité vyšetrovanie zo strany orgánov OSN na ochranu civilného obyvateľstva."

Alexandr Lukašenko: „Možno som zostal o niečo dlhšie“
V rozhovore s bieloruským prezidentom cítiť závan sebakritiky, no odstúpenie vylučuje. Opozičná líderka Svitlana Cichanovská, ktorá žije v exile, však žiada sankcie a väčší medzinárodný tlak na autoritatívneho bieloruského prezidenta, - píše... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ingrid Vrabcová

Turecka sa boja už aj Arabi

Ďalšia správa v panarabských novinách Al-Quds Al-Arabi o situácii pozdĺž turecko-sýrskych hraníc odhalila, že turecké jednotky v posledných rokoch zabili 464 sýrskych civilistov, z toho 59 žien a 87 detí vo veku do 18 rokov. „Ankara prešla od prísľubu návratu Sýrčanov do svojej krajiny k streľbe na každého Sýrčana, ktorý sa pokúša priblížiť k hraničnému múru medzi Tureckom a Sýriou,“ uvádza sa v správe .

„V posledných mesiacoch sa prípady porušovania, vrátane bitia, urážok a rasovej diskriminácie, mimo rámca zákona a medzinárodných zmlúv o právach vysídlených osôb, takmer každý deň zvyšujú ... Sýrčania sú vystavení bitiu a urážkam, a na konci ich väzby sú deportovaní do Sýrie s odobratím dočasných ochranných preukazov pre utečencov,“ píše sa v správe.

Správa tiež odhalila, že sýrski utečenci zadržiavaní v tureckých zadržiavacích centrách nedostanú do dvoch dní od zadržania žiadne jedlo a sú nútení piť vodu z kúpeľní. "Väzenská stráž sa pri vstupe do väzenia strieda pri urážaní zadržaných. Zadržaní sú bití z malicherných dôvodov. Okrem toho sa opakovane objavujú správy o tom, že tureckí vojaci kradnú veci zacytených Sýrčanov.“

Putinovi údajne hrozí sprisahanie
Skupinu sprisahancov majú podľa bývalého príslušníka KGB tvoriť priamo ľudia z tajnej služby FSB, ministerstva obrany a samotnej prezidentskej administratívy. Uviedol portál News.rambler.ru. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič

Hrozba sankciami OSN pre Erdogana nič neznamená

Porušovanie ľudských práv Erdoganom voči sýrskym civilistom sa objavuje v čase, keď sa objavujú ďalšie náznaky toho, že Turecko zvyšuje svoju účasť na občianskej vojne v Líbyi. Podľa niektorých správ Erdogan naďalej pomáha „žoldnierom“ a sýrskym milicionárom smerujúcim do Líbye pri účasti na bojoch medzi tamojšími bojujúcimi stranami. Podľa sýrskeho observatória pre ľudské práva Ankara zámerne prilákala zo sýrskej hranice na turecké územie a potom do Líbye, aby bojovali po boku milícií líbyjskej vlády Národnej dohody (GNA).

Mjr. Gen. Ahmad Al-mismar, Hovorca líbyjskej národnej armády (ktorá bojuje proti  Tureckom podporovanej GNA), povedal minulý týždeň, že turecké ozbrojené sily napriek dlhoročnému zbrojnému embargu majú v Líbyi viacero základní. "Turecko má v Misrateu letecké aj námorné základne. Jedna z najväčších vojenských základní v Líbyi-Khomse - je tiež pod kontrolou Turecka, ako aj letecká základňa Al-Watiya, kde sú rozmiestnené turecké vzdušné sily s jej personálom a vybavením.“

V júli Al-Mismari zverejnil, že Turecko sa podieľalo aj na pašovaní žoldnierov z Líbye do Európy, konkrétne do Talianska. „Existuje asi tisíc Sýrčanov, ktorí utiekli cez Zuwaru a Sabrathu do Európy,“ uviedol. Generál varoval Európu pred eskaláciou nelegálneho prisťahovalectva cez Stredozemné more a naznačil, že táto migrácia nemusí byť nevinná. Naznačil možnú prítomnosť teroristov.

Francúzsko a Nemecko spejú k federácii - všímajú si politológovia
Európa potrebuje závan čerstvého vzduchu, tvrdí nemecký politik (Zelení) Daniel Cohn-Bendit a profesor politológie Claus Leggewie z Essenu. Francúzsko a Nemecko by podľa nich mali urobiť veľký skok - a spojiť sa do federácie. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Al-Mismari nedávno obvinil Erdogana z využívania chudoby niektorých sýrskych mladých ľudí, aby ich získal ako žoldnierov v občianskej vojne v Líbyi. Egyptský novinár Mohammed Musa zase odhalil, že spravodajské informácie naznačujú napojenie Erdogana na islamskú teroristickú skupinu Al-Káida „v rámci programu zničenia regiónu a kontroly jeho zdrojov“. Spravodajské dokumenty, ktoré získal Musa, ukázali, že Erdogan bol v kontakte s teroristickou skupinou Ben Ali, ktorá je prepojená s Al-Káidou, na čele ktorej je Abdel Azim Musa Ben Ali.

Po oznámení normalizačnej dohody medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi Erdogan na protest proti dohode pohrozil stiahnutím svojho veľvyslanca z Abú Zabí. „Krok proti Palestíne nie je krokom, ktorý by sa dal stráviť,“ vyhlásil Erdogan .

Smädom zničený sýrski civilisti neďaleko hraníc s Tureckom a obete občianskej vojny v Líbyi sa však podľa všetkého z dohody medzi Izraelom a SAE neobávajú. Erdoganove obete chcú, aby bol obvinený zo zločinov proti nevinným civilistom.

Podľa Costasa Mavridesa, cyperského člena Európskeho parlamentu a predsedu výboru v Únii pre Stredozemie: „V modernom neo-osmanskom Turecku vydávajú vládni úradníci vrátane prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jeho ministrov vyhlásenia s úplným pohŕdaním medzinárodným právom a právom Európskej únie, zatiaľ čo nesúhlasné hlasy sú umlčané alebo prenasledované ... Duch dobyvateľstva je na modernej tureckej politickej scéne a jej regionálnej intervencii dominantný. Turecko má korene v osmanskom „zákone meča“ - alebo v myšlienke, že dobyvateľ môže ovládnuť dobytú krajinu alebo územie podľa svojich želaní. Turecko sa vrátilo k svojim osmanským ambíciám. “

Čínski hackeri zaútočili na ruské organizácie
Podľa odborníkov čínskym útočníkom ani tak nejde o okamžitý zisk ako skôr o strategický prienik na ruský trh. Uviedol portál Lenta.ru. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič

Khaled Abu Toameh, ocenený novinár pôsobiaci v Jeruzaleme, je členom Shillman Journalism Fellow v Gatestone Institute.