Kanadského profesora odsúdil okresný súd na sedem rokov väzenia
10 | 09 | 2020 I TASR

Okresný súd (OS) v Prešove odsúdil vo štvrtok profesora Davida S. z Kanady na sedemročný nepodmienečný trest odňatia slobody.


Muž bol uznaný za vinného zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a zo zločinu sexuálneho zneužívania v jednočinnom súbehu s prečinom ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Rozsudok nie je právoplatný, keďže proti rozhodnutiu bolo podané odvolanie. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

"Skutkové zistenia boli súdom upravené v zmysle záverov vykonaného dokazovania a oproti obžalobe konanie obžalovaného bolo kvalifikované ako zločin sexuálneho zneužívania v jednočinnom súbehu s prečinom ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Obžalovanému bol uložený úhrnný trest odňatia slobody v trvaní sedem rokov so zaradením obžalovaného pre výkon uloženého testu do ústavu na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) s minimálnym stupňom stráženia," uviedla Petrufová s tým, že rozsudok nie je právoplatný.

V kauze rekordného záchytu drog obvinili dvoch Holanďanov
Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v kauze rekordného záchytu drog v Nitre dvoch členov medzinárodnej organizovanej skupiny pôsobiacej na území viacerých štátov. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | SITA


"Proti rozhodnutiu OS podali obžalovaný a jeho obhajca odvolanie proti výroku o vine a treste a tiež prokurátor proti výroku rozsudku o treste uloženom obžalovanému," vysvetlila Petrufová. Ako v minulosti informovala polícia, Kanaďan mal minimálne od roku 2009 až do leta 2017 v rodinnom dome v obci Veľký Šariš a inde dotýkať sa na intímnych miestach šiestich maloletých dievčat z Jarovníc.

Pod zámienkou finančnej odmeny ich mal vylákať do svojho domu. Rovnako mal nahé dievčatá fotografovať a uchovávať pre vlastnú potrebu vo svojom notebooku a na pamäťovej karte. Vo všetkých prípadoch mal pritom obvinený muž vedieť o tom, že ide o maloleté osoby. Vo svojom rodinnom dome vo Veľkom Šariši mal obvinený podľa polície taktiež neoprávnene a bez povolenia v držbe malokalibrovku, u ktorej držba podlieha povoľovaciemu konaniu a evidenčnej povinnosti podľa zákona o strelných zbraniach a strelive. Zbraň polícia našla pri domovej prehliadke.

V kauze reštaurácie Fatima v Trenčíne je obvinených päť osôb
V súvislosti s kauzou reštaurácie Fatima v Trenčíne obvinil vyšetrovateľ päť osôb. Obvinenie sa týka trestnej veci zločinu marenia spravodlivosti a prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | TASR