Je znepokojujúce, že prípad smrti Chovanca nebol doteraz vyšetrený, myslí si prezidentka
10 | 09 | 2020 I SITA

Je znepokojujúce, že prípad smrti slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku nebol za takú dlhú dobu riadne vyšetrený. Médiám to dnes povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu vyjadrila sústrasť rodine Chovanca a odsúdila všetky formy policajnej brutality voči akémukoľvek občanovi ktorejkoľvek krajiny.


„Po zverejnení záberov a po tom, čo som sa vôbec dozvedela o tomto prípade, som sa oň okamžite začala zaujímať. Napriek skutočnosti, že sa náš zastupiteľský úrad v Belgicku v tomto prípade od začiatku aktívne angažoval, je znepokojujúce, že prípad nebol za takú dlhú dobu riadne vyšetrený," uviedla Čaputová.

Poslanci parlamentu prijali uznesenie k smrti Jozefa Chovanca 2. septembra. Žiadajú v ňom, aby slovenská vláda získala od belgickej vlády informácie z vyšetrovania a tie následne prezentovala národnej rade.

Uznesenie tiež žiada vládu, aby s využitím všetkých diplomatických prostriedkov intervenovala u belgickej vlády za účelom vyvodenia trestnoprávnej a disciplinárnej zodpovednosti zasahujúcich policajtov. Vláda Slovenskej republiky vzala toto uznesenie na vedomie na svojom rokovaní 9. septembra.

Infektológ Pavol Jarčuška má obavy z jesene. Čo môžeme očakávať v druhej vlne koronavírusu?
Hoci Slovensko zvládlo prvú vlnu pandémie COVID-19 skvelo a bolo lídrom v najnižšom počte nakazených a mŕtvych v celej Európa, v očakávanej druhej vlne tieto počty narastajú aj u nás, píše Nový čas. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.