V otázke zatvárania hraníc musí prísť prvotný impulz od epidemiológov, tvrdí Korčok
09 | 09 | 2020 I SITA

V otázke zatvárania hraníc musí prísť prvotný impulz od epidemiológov. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS). Šéf diplomacie však zdôraznil, že zatváranie hraníc považuje za krajné riešenie. Minister tiež označil nárast počtu infikovaných v Česku a Rakúsku za dramatický.


„Prvý impulz musí prísť od epidemiológov, ale to, čo zaujíma najviac vás všetkých, je zatváranie hraníc, a to je z môjho pohľadu krajné riešenie,“ reagoval minister na otázky novinárov v súvislosti so stúpajúcim počtom nakazených v Česku. Za utorok 8. septembra tam pribudlo takmer 1 200 prípadov.

Podľa Korčoka by sa mali hľadať také riešenia, ktoré Slovensku dajú flexibilitu. „Vieme si predstaviť všeličo. Časové obmedzenie pre návštevy, testovanie, meranie teploty. Jednoducho, také opatrenia, ktoré budú čo najviac znižovať riziko, ale niečo sa urobiť musí,“ uzavrel Korčok.

Bývalý poslanecký asistent Rybanič dostal opätovne podmienečný trest
Bývalý asistent exposlanca Jozefa Rajtára (SaS), Filip Rybanič, dostal v kauze nazerania do účtu exministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) opätovne podmienečný trest. Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | SITA


Slovensko by podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martina Klusa (SaS) malo sfunkčniť semafór krajín a zaraďovať krajiny ako Česko, Belgicko a Rakúsko do žltej zóny.

Klus si podľa vlastných slov vie predstaviť, že v prípade takzvaných žltých krajín by boli obmedzenia spojené napríklad s dĺžkou pobytu v danom štáte, meraním teploty pri návrate, či testom na koronavírus. Klus verí, že k uzavretiu hraníc nepríde. Slovensko dnes bude rokovať v Slavkovskom formáte s Českom a Rakúskom. Maďarsko svoje hranice zatvorilo.