Ukladanie sankcií ruským úradníkom za údajnú otravu Alexeja Navaľného je „absurdné“ a „neprijateľné“, tvrdí Kremeľ
09 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Kremeľ sa vysmial navrhovanému vytvoreniu „Navaľného zoznamu“, ktorý by uvalil viac sankcií na Rusov, po obvineniach, že Moskva je zodpovedná za údajné otrávenie opozičnej osoby Alexeja Navaľného, informuje portál RT.


Americká konzervatívna novinárka Bret Stephensová v sobotu pre New York Times napísala, že USA by mali prijať „Navaľného zoznam“ podobný Magnitskému zákonu z roku 2012, aby tak potrestali ruské orgány za otravu politického aktivistu.

„Existuje veľa absurdných iniciatív, a to vpravo aj vľavo,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s vysvetlením, že je „neprijateľné“ spájať ruské vedenie s údajným útokom na Navaľného.

Podľa Stephensovej návrh podporil kapitalista Bill Browder, ktorý je hľadaný pre daňové a iné trestné činy v Rusku, pričom navrhol, aby USA a Spojené kráľovstvo, Kanada, Austrália a Európska únia súčasne potrestali dlhý zoznam úradníkov. Browder je známy predovšetkým tým, že tlačí na vlády na celom svete, aby uvalili sankcie ako odplatu za smrť ruského audítora Sergeja Magnitského, ktorý zomrel v moskovskom väzení v roku 2009, osem dní pred tým, ako mal byť postavený pred súd za údajné finančné trestné činy.

"Ak by sme Navaľného otrávili, bol by už mŕtvy", povedal Putin
Rusko netoleruje „polovičnú prácu“. „Nie sme predsa amatéri,“ zdôraznil Putin. Uviedol portál Noktara.de. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Od Magnitského smrti Browder dvoril politikom zo všetkých kútov sveta, aby potrestali tých, ktorých považuje za zodpovedných. V roku 2012 to viedlo USA k prijatiu Magnitského zákona, ktorý USA umožňoval sankcionovať mnohých ruských úradníkov a podnikateľov za údajné porušovanie ľudských práv. Napriek obvineniam, že Browder si vymyslel časti audítorovho príbehu, ktoré americké a britské médiá do veľkej miery ignorovali, boli podobné právne predpisy prijaté aj v Kanade a Británii.

„Bolo by čudné, keby človek ako Browder, ktorého Rusko hľadáva pre daňové a iné trestné činy, nesúhlasil s takými absurdnými návrhmi,“ upozornil Peskov.

Navaľnyj, známy vodca protestov a bojovník proti korupcii, ochorel 20. augusta počas letu z Tomska do Moskvy, pričom bol nútený pristáť v sibírskom meste Omsk. Po prevoze do nemocnice požiadali Navaľného spolupracovníci o prevoz na ošetrenie do Nemecka, pričom o dva dni neskôr pristál v Berlíne. Podľa nemeckých úradov bola opozičná postava otrávená jedom zo skupiny Novičok.

Skúsený investor Jim Rogers tvrdí, že storočie panovania dolára končí
Dolár je na pokraji straty svojho štatútu hlavnej rezervnej meny sveta, uviedol pre RT významný americký investor Jim Rogers po správach o plánoch Číny znížiť svoju časť amerického dlhu. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Marek Molnár