Suma pre pracovníkov prvej línie sa zvýši, rozdelia si 77 miliónov eur, tvrdí Heger
09 | 09 | 2020 I TASR

Suma na odmeny pre pracovníkov, ktorí v čase prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19 pracovali v rizikovom prostredí, takzvanej prvej línii, sa zvýši na 77 miliónov eur. Naplniť sa tak má sľubovaná výška odmien od 300 do 500 eur. Pôvodne sa malo rozdeľovať 50 miliónov eur. Po stredajšom rokovaní vlády o tom informoval minister financií Eduard Heger (OĽANO).


Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) vyzdvihol vo svojom rezorte najmä pracovníkov zariadení sociálnych služieb. V rezorte sa bude rozdeľovať čiastka približne 27,3 milióna eur. "Suma bude prerozdelená nielen zamestnancom štátnych zariadení, ako sú centrá pre deti a rodinu, ale aj zariadeniam pod vyššími územnými celkami a pod mestami, obcami, a aj neštátnym zariadeniam," priblížil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

V rezorte obrany dostane odmeny 6972 vojakov a civilných zamestnancov, prislúcha im 4,67 milióna eur. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) ocenil predovšetkým prezentáciu Ozbrojených síl SR a rezortu obrany počas prvej vlny. "Ukázali, že sme úplne jasným a vynikajúco fungujúcim ozubeným kolieskom v domácom krízovom manažmente," zhodnotil. Pripomenul, že vojaci zabezpečovali napríklad transport, či asistovali Policajnému zboru.

Ľubomír Vážny v Sociálnej poisťovni skončil
Sociálna poisťovňa má nového riaditeľa Juraja Káčera, minister Krajniak odvolal Vážneho Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Rezort vnútra odmení 11.180 príslušníkov Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, i pracovníkov krízového manažmentu a rezortu vnútra. "Myslím si, že nikto nepochybuje, že boli absolútne aktívnou súčasťou zvládnutia prvej vlny pandémie," poznamenal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) poďakoval zdravotníkom v ambulanciách, nemocniciach, záchranárom, lekárnikom. Vďaka nim sa podľa neho zvládla prvá vlna pandémie úspešne a nedošlo dokonca ani k zvýšeniu úmrtnosti oproti štatistikám z minulého obdobia. "Rezort zdravotníctva získal takmer 38 miliónov eur, ktoré bude v najbližších týždňoch rozdeľovať," vysvetlil s tým, že prosí o trpezlivosť a súčinnosť, keďže odmeny majú dostať aj neštátne zariadenia. Odmeny sa majú dotknúť takmer 56.000 ľudí.

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) v polovici augusta informoval, že štát odmení pracovníkov, ktorí po vypuknutí pandémie nového koronavírusu pracovali v rizikovom prostredí, takzvanej prvej línii. Rozhodol sa tak na základe priaznivých ekonomických aj zdravotných výsledkov.