Ruskí vojenskí inšpektori uskutočnia tento týždeň pozorovací let nad Českou republikou
09 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Pozorovací let sa uskutoční z paluby lietadla An-30B.


Skupina ruských vojenských inšpektorov uskutoční tento týždeň podľa vysokého ruského vojenského funkcionára pozorovací let nad územím Českej republiky v rámci medzinárodnej zmluvy o otvorenom nebi. Informuje portál tass.com.

„Pozorovací let nad územím Českej republiky sa uskutoční medzi 7. a 11. septembrom. Lietadlo bude štartovať z pardubického letiska,“ uviedol šéf Národného strediska pre znižovanie jadrového rizika ruského ministerstva obrany Sergej Ryžkov.

„Približný dosah pozorovacieho letu sa odhaduje na 800 kilometrov,“ dodal Ryžkov.

Pozorovací let sa uskutoční pomocou lietadla An-30B, ktoré bude striktne dodržiavať skôr schválenú trasu letu, uviedol Ryžkov. Na palube lietadla budú prítomní vojenskí experti z Českej republiky, ktorí budú dohliadať na použitie sledovacieho zariadenia a na dodržiavanie ustanovení zmluvy.

Zmluvu o otvorenom nebi podpísalo v marci 1992 v Helsinkách 23 členských krajín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Hlavnými cieľmi programu Open Skies je budovanie transparentnosti, poskytovanie pomoci pri monitorovaní dodržiavania existujúcich alebo budúcich dohôd o kontrole zbraní, rozširovanie možností predchádzania krízam a riadenia krízových situácií. Dohoda ustanovuje program neozbrojených letov leteckého dozoru na celom území jej účastníkov. Teraz má zmluva viac ako 30 signatárskych štátov. Rusko ratifikovalo Zmluvu o otvorenom nebi 26. mája 2001.

Trump oznámil odstúpenie od Zmluvy o otvorenom nebi
Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vo štvrtok oznámila zahraničnými partnerom, že odstupuje od Zmluvy o otvorenom nebi (Open Skies). Informovala tom agentúra AP. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | TASR