Nemecká vláda tvrdí, že je „príliš skoro“ rokovať o prerušení plynovodu Nord Stream 2 kvôli Navaľnému
09 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Po víkende rokovaní, ktoré sa konali v Berlíne o prepojení plynovodu Nord Stream 2 s údajnou otravou predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného, ​​špekulácie v pondelok zmiernil hovorca nemeckej vlády, informuje portál RT.


Steffen Seibert novinárom povedal, že Nemecko „čaká na odpovede“ Ruska týkajúceho sa incidentu, a dodal, že je príliš skoro hovoriť o dopade Navaľného.

„Chápem, že vaše otázky sa formujú jedným smerom - o dôsledkoch,“ povedal novinárom a dodal, že na definitívnu odpoveď je „príliš skoro“.

Hovorca dodal, že zatiaľ čo Nord Stream 2 je často považovaný za nemecký projekt, týka sa to aj spoločností z iných štátov. Potvrdil tiež, že nemecká kancelárka Angela Merkelová zatiaľ o situácii nerokovala s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

AKTUALIZOVANÉ: Navaľnyj sa prebral z kómy a reaguje na verbálne podnety
Podľa berlínskej nemocnice Charité, kde sa ruský aktivista podrobuje liečbe z možnej otravy jedom, sa Alexey Navaľnyj prebral z kómy a je odstavený od prístroju na dýchanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Medzitým Kremeľ v súčasnosti nevidí riziko blokovania výstavby plynovodu zo strany Nemecka. Hovorca Dmitrij Peskov bol požiadaný o vyjadrenie k poznámkam niekoľkých nemeckých politikov požadujúcich pozastavenie plynovodu, pričom poznamenal, že Kremeľ tieto vyhlásenia sleduje. "Teraz vidíme, že pre každé takéto nové vyhlásenie sa objavujú dve vyhlásenie, ktoré hovoria o absurdnosti takýchto návrhov," vysvetlil.

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas v nedeľu varoval, že Berlín môže projekt zrušiť, a naliehavo žiada Európsku úniu, aby zvážila ďalšie sankcie proti Moskve.

"Dúfam, že nás Rusi neprinútia zmeniť náš postoj k Nord Stream 2, máme veľké očakávania od ruskej vlády, že tento závažný zločin vyrieši," uviedol pre denník Bild. V pondelok Siebert uviedol, že Merkelová podporuje Maasovo stanovisko. „Kancelárka zdieľa názor ministra zahraničia,“ potvrdil.

Peskov tiež dodal, že Rusko je aj naďalej pripravené na komplexnú spoluprácu s Nemeckom.

"Ak by sme Navaľného otrávili, bol by už mŕtvy", povedal Putin
Rusko netoleruje „polovičnú prácu“. „Nie sme predsa amatéri,“ zdôraznil Putin. Uviedol portál Noktara.de. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič