Ignorovaná pamäť národa, no na skartácie dokumentov sa nezabudlo
09 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Ústav pamäti národa (ÚPN) 17 rokov nedostal dokumenty o činnosti bezpečnostných zložiek, vrátane SIS a ministerstiev vnútra, spravodlivosti a obrany.


Vláda to na svojom aktuálnom rokovaní vzala na vedomie, bezodkladne sa tak má zastaviť skartácia dokumentov o bezpečnostných a tajných zložiek - informuje portál dennikn.sk s odvolaním sa na agentúru TA SR.

Predsedovi vlády by sa podľa informácie mala pripraviť správa o vlastníctve, držbe, správe, vyraďovacom konaní a skartácii. Začať by sa podľa vládou schváleného materiálu mali aj rokovania s Ústavom pamäti národa o odovzdaní dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek.

ÚPN sa vyslovil, že “je pripravený odtajnené archívne dokumenty prevziať, spravovať a sprístupniť ich verejnosti v zmysle zákona.”

„Dokumenty o činnosti bezpečnostných zložiek ÚPN využíva aj pre vlastný výskum, najmä pre organizačnú a personálnu rekonštrukciu útvarov Štátnej bezpečnosti a pre výskum ich úloh a represívnej činnosti voči občanom bývalého Československa a cudzincom,“znie citát z vládou schváleného materiálu.

Opäť budeme cenzurovať naše dejiny? Blahová podáva trestné oznámenie pre Husáka v Najväčšom Slovákovi RTVS
Poslankyňa Národnej Rady Slovenskej republiky za stranu SaS Natália Blahová podáva trestné oznámenie. Dôvodom je posledná uverejnená časť relácie Najväčší Slovák, kedy nomináciu Gustáva Husáka obhajoval Jozef Hrdlička, komunista telom aj srdcom.... Čítať ďalej
27 | 04 | 2019 | Roman Suchý