Hranice s Rakúskom a Českom zostanú otvorené, kým to bude možné
09 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Vzhľadom na zvyšujúci sa počet infekcií si Rakúsko, Česká republika a Slovensko navzájom prisľúbili ďalšiu spoluprácu.


 „Chceme urobiť všetko pre to, aby sme udržali otvorené hranice,“ povedal slovenský predseda vlády Igor Matovič na spoločnej tlačovej konferencii s spolkovým kancelárom Sebastianom Kurzom (ÖVP) a českým premiérom Andrejom Babišom vo Viedni. Správu vydal portál orf.at.

Ak dôjde k uzavretiu hraníc v rámci druhej vlny infekcií, malo by dôjsť k lepšej výmene informácií, aby sa oznámenia o uzavretí hraníc nekomunikovali prostredníctvom médií, informovall Matovič.

Kurz sa tiež vyslovil za „ lepšie koordinovaný“ prístup k cestovaniu. „Naliehavo očakávame celoeurópsky koordinovaný prístup,“ uviedol Kurz.

Nárast počtu nakazených bol v niektorých európskych krajinách dramatický a v Rakúsku bol nárast „príliš rýchly“, konštatoval kancelár.

Český predseda vlády varoval pred obmedzeniami slobody cestovania. To by podľa neho poškodilo vzťahy medzi krajinami a ich ekonomikami. Najmä v Českej republike počet infekcií v poslednej dobe dramaticky vzrástol.

Kollár, Vondráček a Sobotka sa zhodli, že SR, ČR a Rakúsko hranice nezavrú
Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), predseda Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radek Vondráček a predseda rakúskeho parlamentu Wolfgang Sobotka sa zhodli, že by nebolo vhodné zatvárať hranice medzi Českom, Slovenskom a... Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | TASR