Fond vzájomnej pomoci je "hanebnou" ponukou sociálnej politiky, tvrdí Progresívne Slovensko
09 | 09 | 2020 I SITA

Fond vzájomnej pomoci, ktorý založil premiér Igor Matovič (OĽANO) na poskytnutie finančnej pomoci ľuďom zasiahnutým koronakrízou, je podľa mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) "hanebnou ponukou sociálnej politiky, ktorou premiér unáša Slovensko dekády rokov späť".


PS kritizuje spôsob, akým funguje vyplácanie pomoci z fondu. Tvrdí, že namiesto objektívne stanovených kritérií sú v ňom ľudia "ponižujúco nútení čo najemotívnejšie opísať svoj príbeh a dúfať, že niekoho zaujme natoľko, aby im poslal dar, ktorý následne fond dorovná".

"Neviem, či si Slovensko za uplynulých 30 rokov pamätá potupnejší spôsob, akým sa štát postavil k svojim občanom v núdzi, než ten, ktorý ponúkol súčasný premiér. Je skutočne zarážajúce, ak premiér umožní dehonestovať núdzneho človeka tým, že mu namiesto pomoci ponúka účasť na reality šou, v ktorej má čo najdojímavejšie obnažiť svoje utrpenie," uviedla na stredajšej tlačovej konferencii pred Úradom vlády SR predsedníčka PS Irena Bihariová.

Štát sa podľa PS nesmie zbavovať svojej zodpovednosti za pomoc tým najslabším a prenášať svoje úlohy na súkromných darcov. "V 21. storočí totiž naozaj nerobíme zbierky na to, aby sme pomohli štátu plniť jeho sociálne funkcie. Naopak, štát musí byť schopný ponúknuť občanovi záchrannú sieť, ktorá ho podrží v čase núdze a pomôže mu preklenúť krízovú situáciu bez toho, aby tým utrpela jeho dôstojnosť. Fond vzájomnej pomoci nemá potenciál naplniť žiaden z týchto cieľov a je skôr festivalom ľudského nešťastia," dodala Bihariová.

Návrh na odmeňovanie pracovníkov v prvej línii je podľa Krajniaka vo finálnej fáze
Návrh na odmeňovanie pracovníkov v prvej línii v boji proti koronavírusu je vo finálnej fáze. Pred stredajším rokovaní vlády to uviedol minister práce Milan Krajniak. Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | SITA


Ak má fond plniť svoj účel, musí byť podľa predsedníčky PS vybavený verejnými zdrojmi a štát musí postaviť poskytovanie príspevkov na jasných, neponižujúcich a objektívnych kritériách. Úrad vlády vypláca prostriedky z fondu pomoci s pomocou neziskovej organizácie Ľudia ľuďom. Zriadil webový portál, kde môžu uchádzači o pomoc uverejniť svoju žiadosť. Každý overený žiadateľ má automaticky nárok na 200 eur z fondu.

Ďalšie príspevky závisia od podpory verejnosti. Z fondu poskytne ÚV konkrétnemu žiadateľovi o pomoc toľko peňazí, koľko mu prispeje verejnosť. Ak prispeje verejnosť desiatimi eurami a viac, z fondu pôjde desať eur, pričom každému žiadateľovi sa z neho môže prispieť maximálne 1000 eurami. Vo fonde pomoci je aktuálne takmer 690.000 eur.