Bude musieť TV Lux pod hrozbou sankcií šíriť aj islam?
09 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič

Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila sankciu TV Lux za to, že šíri iba kresťanskú vieru. Podľa výkladu zákona musí každá televízia zabezpečiť „informačnú všestrannosť a názorovú pluralitu“ a to aj pri vysielaní bohoslužieb. 


Licenčná rada (Rada pre vysielanie a retransmisiu - RVR) udelila pokutu televízii Lux za to, že vo vysielaní relácie Trnavská novéna „nezabezpečila informačnú všestrannosť a názorovú pluralitu v primeranom rozsahu a v relevantnej časovej nadväznosti. Tým podľa licenčnej rady porušili § 16 ods. 3 písm. a) zákona o vysielaní a retransmisii.“

Štvorica kresťasnských poslancov kritizovala RVR za jej "absurdný výklad zákona" a v súvislosti s týmto rozhodnutím chcú predložiť do Národnej rady legislatívny návrh, ktorý by mal napraviť súčasné znenie zákona, aby už nemohlo dôjsť k takému nezmyselnému výkladu zákona.
O čo ide?

Ak licenčná rada otvorene požaduje od kresťanskej televízie Lux, aby zabezpečila vo svojom vysielaní „názorovú pluralitu“, tak jej v podstate chce diktovať jej hlavné obsahové poslanie. TV Lux je výhradne orientovaná na šírenie kresťanskej viery a vo svojom vysielaní dáva preto priestor iba kresťanským témam a osobnostiam. Ak by totiž TV Lux mala brať uvedenú požiadavku licenčnej rady vážne, musela by vyvážene šíriť popri kresťanstve aj všetky ostatné náboženstvá a svetonázory.

Vo vysielaní by tak fakticky musela dať rovnaký priestor aj iným náboženstvám ako je napríklad hinduizmus, alebo islam.  Ak podľa tohto verdiktu kresťanská televízia nesmie propagovať kresťanskú vieru viac ako iné viery, znamená to, že vlastne nesmie byť zameraná iba kresťansky.

Koaličný sud s pušným prachom - slovenské poľnohospodárstvo
Zápalná šnúra už horí, je iba otázkou času, kedy sud vyletí do vzduchu. (Ak sa dovtedy niečo nezmení.) Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Ivan Brožík