Slovenská ekonomika padala pomalšie ako v iných krajinách EÚ
08 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Ekonomika eurozóny v 2. štvrťroku klesla medzikvartálne o rekordných 11,8 percent, Slovensko sa držalo lepšie.


Medziročne sa HDP eurozóny znížil o 14,7 percenta, informoval portál e.dennikn.sk.  Podľa konečných údajov Eurostatu bol koronakrízový prepad miernejší než v predchádzajúcich odhadoch.

Konečnú správu o vývoji HDP eurozóny aj celej EÚ v 2. štvrťroku zverejnil Eurostat na internetovej stránke.

Portál e.dennikn.sk pripomína, že ekonomika celej Únie klesla oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 11,4 percenta, medziročne o 13,9 percenta. Vychádza z toho, že realita jen pozitívnejšia, ak ju porovnáme s predchádzajúcimi oveľa horšími odhadmi vývoja.

Eurostat však každopádne pripomína, že "ide o zďaleka najstrmší prepad ekonomiky od roku 1995, keď sa tieto štatistiky začali sledovať". V 1. štvrťroku HDP eurozóny klesol medzikvartálne o 3,7 percenta a celej Únie o 3,3 percenta.

najväčší pád zaznamenalo Španielsko (18,5 ), za ním Chorvátsko (14,9 ) a Maďarsko (14,5 ). Mierne lepšie dopadlo Nemecko s poklesom HDP o 9,7 percenta.

Slovensko sa tak zaradilo ku krajinám s priaznivejšími výsledkami, HDP sa medzikvartálne znížil o 8,3 percenta. Potvrdzuje sa tvrdenie, že vývoj našej ekonomiky priamo súvisí s kondíciou ekonomiky v Nemecku. Môže nás iba tešiť, že lepšie ako Slovensko dopadlo Fínsko, pobaltské krajiny a Írsko.

Nezamestnanosť v eurozóne naďalej rastie aj napriek zmierneniu obmedzení voči Covid-19
Čiastočné opätovné otvorenie ekonomík nedokázalo obnoviť trh pracovných miest v Európe, keď sa sezónne upravená júlová nezamestnanosť v eurozóne a celej EÚ vyšplhala na 7,9 percenta a 7,2 percenta, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Marek Molnár