Ruská vakcína proti Covid-19 „Sputnik V“ vstúpila do civilného obehu
08 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Prvá várka ruskej vakcíny proti Covid-19 Sputnik V má zelenú pre verejné použitie a už sa vstúpila do civilného obehu, oznámilo ruské ministerstvo zdravotníctva, informuje portál RT.


Vakcína vyvinutá moskovským Výskumným ústavom pre epidemiológiu a mikrobiológiu Gamaleya „prešla nevyhnutnými testami kvality“ a „vstúpila do civilného obehu“, uvádza sa v utorkovom krátkom vyhlásení ministerstva.

Dodáva sa, že ďalšie dávky sú na ceste k distribúcii do ruských regiónov.

Toto oznámenie predstavuje ďalší míľnik vo vývoji prvej vakcíny proti Covid-19, známej tiež pod obchodným menom Sputnik V. Vakcína bola zaregistrovaná 11. augusta po úspešnom dokončení klinických štúdií fázy 1 a fázy 2, čím sa Rusko stalo prvou krajinou, ktorá oficiálne predstavila svoju vlastnú vakcínu proti koronavírusom.

Globálna ekonomika sa tak „skoro“ nevráti na predpandemickú úroveň
Generálny riaditeľ Deutsche Bank Christian Sewing v ďalšom pochmúrnom výhľade pre globálnú ekonomiku varoval, že svetu môže trvať oveľa dlhšie, kým sa ekonomicky zotaví z Covid-19, ako sa doteraz myslelo, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Vývojári vakcíny čelili obvineniam z „unáhlenia“ Sputniku V na trh a zúženia postupu v tomto procese, pričom skeptici poukazovali na malý počet subjektov pri testovaní. Ruskí vedci tieto obvinenia odmietli a tvrdia, že pokus s vakcínou, ktorý v súčasnosti prechádza postregistračnými štúdiami, bol navrhnutý „oveľa efektívnejšie a na základe lepších predpokladov“, ako napríklad konkurenčný pokus AstraZeneca. To podľa nich umožnilo uskutočniť skúšky Sputnik V na menšom počte dobrovoľníkov.

Začiatkom tohto týždňa jeden z najuznávanejších lekárskych časopisov The Lancet publikoval klinické štúdie fázy 1 a fázy 2 Sputniku V, pričom poznamenáva, že na potvrdenie jej kvality sú stále potrebné dlhodobejšie štúdie.

Moskovský starosta Sergej Sobyanin medzitým odhalil, že post-registračné procesy Sputniku V v Moskve môžu trvať dva až šesť mesiacov. Program hromadného očkovania v meste, ktoré si vyžiadalo najväčšiu časť vypuknutia ruského vírusu Covid-19, sa má začať koncom roka 2020 alebo začiatkom roku 2021.

Homosexualita je pôvodcom koronavírusu, tvrdil kňaz, ktorý sa potom nakazil koronavírusom
O vysokú cirkevnú autoritu sa teraz stará štáb lekárov a sestier v nemocnici. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Ivan Brožík