Preskúma dodržiavanie práv žien počas pôrodov, tvrdí ombudsmanka
08 | 09 | 2020 I SITA

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová vykoná prieskum zameraný na dodržiavanie ľudských práv žien počas poskytovania pôrodníckej starostlivosti na Slovensku.


Výskumy mimovládnych a medzinárodných organizácií, najmä Organizácie Spojených národov či Rady Európy totiž naznačujú, že v tejto oblasti môže na Slovensku dochádzať k porušovaniu práv žien. V tlačovej správe o tom informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Ako ďalej priblížila, dôvodom pre spustenie prieskumu sú aj správy od občanov a občianok, ktoré poukazujú na porušovanie práv počas pôrodov. Ombudsmanka v minulosti upozornila, že rutinná epiziotómia (nástrih hrádze - pozn. SITA) či šitie popôrodných poranení bez dostatočnej anestézie je neprípustné.

Premiér Matovič odcestuje v stredu do Viedne
Premiér SR Igor Matovič (OĽANO) odcestuje v stredu (9. 9.) do Viedne na stretnutie predsedov vlád Slavkovského formátu. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | TASR


Patakyová sa v prieskume zameria tiež na dodržiavanie práva na informácie či rešpektovanie autonómie žien a ich súkromia. Zároveň sa bude zaujímať o mechanizmus monitorovania a systém sankcionovania porušovania práv žien počas pôrodu.

Medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv v posledných rokoch upozorňujú na to, že hrubé zaobchádzanie a porušovanie práv žien pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pri pôrodoch sa týka rozvojových, ale aj rozvinutých krajín.