Čím to je, že zatiaľ čo prípadov Covid-19 pribúda, počet úmrtí klesá?
08 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Existujú špekulácie o tom, že vek infikovaných osôb hrá v počte úmrtí určitú rolu. Na zmenšený počet úmrtí má vplyv aj sociálne disštancovanie, píše theguardian.com.


Vládny panel pre Covid-19 ukazuje, že prípady z najnižšieho bodu 1. júla neustále stúpajú. Vtedy kĺzavý sedemdňový priemer klesol na 574. K 30. augustu sa viac ako zdvojnásobil, na 1 402 denne. Miera úmrtnosti v rovnakom období klesala: z kĺzavého priemeru 37,4 za deň na 4,6 za deň. Nikto si nie je istý prečo. Tu je však niekoľko vysvetlení, ktoré výskumníci skúmajú:
Je menej pravdepodobné, že noví pacienti zomrú, pretože sú mladší?

Viac ako dve tretiny nových prípadov za posledný augustový týždeň tvorili ľudia mladší ako 40 rokov, uvádza Public Health England, čo je pravdepodobne údaj, ktorý súvisí s voľnejšími pravidlami o socializácii. Na vrchole pandémie bolo iba 28% prípadov mladších ako 40 rokov.

Podľa profesora Davida Spiegelhaltera sa riziko úmrtia na Covid-19 zdvojnásobuje zhruba každých šesť rokov ( života pacienta ), takže 2 042 ľudí vo veku 20 rokov, ktorí chytili Covid-19 v poslednom augustovom týždni, pravdepodobne nebude potrebovať liečbu.

Homosexualita je pôvodcom koronavírusu, tvrdil kňaz, ktorý sa potom nakazil koronavírusom
O vysokú cirkevnú autoritu sa teraz stará štáb lekárov a sestier v nemocnici. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Chránia sa zraniteľní ľudia?

Oveľa menej ľudí nad 70 rokov malo podľa údajov PHE pozitívny test na Covid-19. Nakzených bolo iba 374 v poslednom augustovom týždni, v porovnaní s 10 770 v prvom aprílovom týždni.

Ľudia v tejto vekovej skupine pravdepodobne zostanú vystavení riziku vážneho ochorenia, ak sa nakazia.

Podľa Dr. Veeny Raleighovej, pracovníčky v King’s Fund, čo je nezávislý charitatívny orgán zdravotnej starostlivosti, väčšina zo starších ľudí dbá na to, aby boli chránení.
Majú nemocnice lepšiu liečbu?

Vedci z Oxfordu zverejnili analýzu, ktorá naznačuje, že v nemocnici zomrelo štyrikrát menej  ľudí nakazených vírusom v júni ako v apríli.

Podiel na tom má niekoľko faktorov: lekári prešli od ventilátorov, ktoré hadičkou pumpujú kyslík priamo do pľúc, k používaniu neinvazívnych zariadení, ako je CPAP. V nemocniciach sa vytvorili oddelenia pre Covid-19, čím sa zlepšila kontrola šírenia infekcie. Nemocnice sú tichšie a znižujú tak tlak na lekárov. Steroidy dexametazón a hydrokortizón tiež zvyšujú šance na zotavenie tým, že upokojujú imunitnú odpoveď tela.

Všetko, čo zverejníte online, posudzujú „algoritmy nenávistných prejavov“
Zdroj blízky spoločnosti Google a ďalším technologickým gigantom uviedol, že kniha, ktorá odhaľuje štvorročné sprisahanie spoločností Big Tech s cieľom podkopať Trumpovo hnutie a ovplyvniť voľby, „otriasa základmi Silicon... Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Mário Martinka

Znamená viac testovania to, že sa objavia miernejšie prípady?

V marci a apríli bolo testovanie obmedzené takmer výlučne na nemocničných pacientov a personál. Medzery v komunitnom prenose sa pomaly zaplnili nárastom množstva testovacích miest a testovacích miestností. Týmto spôsobom je možnosť identifikovať takmer 90% nových prípadov.

Profesor Carl Heneghan z Oxford’s Centre for Evidence-Based Medicine tiež tvrdí, že testy môžu byť príliš citlivé a detegujú malé množstvo vírusu u tých, ktorí sa zotavili týždne pred testovaním.
Znamenajú opatrenia sociálneho dištancovania nižšiu vírusovú záťaž ?

Môže existovať súvislosť medzi sociálnym dištancovaním a vírusovou záťažou - množstvom vírusu prítomným v tele. Niektoré výskumy ukazujú, že nosenie rúšok a držanie si odstupu od iných ľudí znižuje množstvo vírusu, ktorému sme vystavení. Štúdia Lancet zistila, že veľké množstvo vírusu prítomného čase testovania pacienta predpovedalo pravdepodobnosť úmrtia pacientov.

Ruská vakcína proti Covid-19 je účinná proti akejkoľvek dávke vírusu, uviedol jej vývojár
Vedúci tímu stojaceho za vakcínou Sputnik V piatok uviedol, že imunitná odpoveď zaznamenaná u zaočkovaných dobrovoľníkov, je dostatočná na boj proti akejkoľvek úrovni infekcie Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Pomohol vitamín D zo slnečného žiarenia?

Niektorí vedci naznačili súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D a mierou úmrtia na Covid-19. Ľudia sa zasadzovali o to, aby bol tento vitamín používaný na liečbu respiračných chorôb už takmer celé storočie. Štúdia Chicagskej univerzity z minulého týždňa ukázala, že u ľudí s nedostatkom vitamínu D je takmer dvakrát vyššia pravdepodobnosť pozitívneho testu na prítomnosť vírusu ako u ľudí so zdravou hladinou. Prenosové rýchlosti však v lete v USA prudko vzrástli, takže sa zdá, že akýkoľvek širší vplyv na zdravie je obmedzený.
Začíname získavať imunitu stáda?

Štúdie na testovanie protilátok odhadujú, že asi 13% až 17% Londýnčanov vírus malo, čo je oveľa vyššia hodnota ako inde vo Veľkej Británii, ale oveľa nižšia ako 70%, ktorá sa považuje za najnižšiu úroveň potrebnú na dosiahnutie imunity stáda. Imunita voči ďalším respiračným koronavírusom, ako je napríklad bežné prechladnutie, môže trvať mesiace, ale potom zoslabne, takže neexistuje záruka toho, že tí, ktorí boli infikovaní, môžu na nebezpečenstvo Covid-19 zabudnúť. Imunita stáda by mala viesť k menšiemu počtu infikovaných ľudí a nie k menej závažným dopadom infekcie.
Slabne Covid-19 ?

Genetici zistili, že existujú dôkazy, že sa Covid-19 vyvíja, ale zatiaľ sa nezdá, že by existovali nejaké dôkazy o tom, že je čoraz menej nebezpečný - alebo, našťastie, smrteľnejší.

Pápež František vyhlásil, že klebety sú „horší mor ako Covid“
Pápež odbočil od pripraveného týždenného požehnania a vyzval veriacich, aby nezverejňovali svoje sťažnosti na verejnosti Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Mário Martinka