Bez pomoci štátu a prebytku z vlaňajška by Sociálnej poisťovni za polrok chýbalo takmer pol miliardy eur
08 | 09 | 2020 I SITA

Sociálna poisťovňa (SP) vykázala za prvý polrok tohto roka prebytok 729 miliónov eur. Takýto výsledok poisťovňa dosiahla len vďaka tomu, že sumou 670 miliónov eur jej pomohol štát a ďalších 529 miliónov eur si poisťovňa preniesla ako prebytok z minulého roka.


Bežné príjmy SP za január až jún tohto roka totiž dosiahli 4,14 miliardy eur a výdavky 4,61 miliardy eur. Bez finančnej pomoci od štátu a prebytku z vlaňajška by tak poisťovňa vykázala za prvý polrok tohto roka deficit 470 miliónov eur. Vyplýva to zo správy o hospodárení SP za január až jún tohto roka. V minulom roku pritom poisťovňa hospodárila bez finančnej pomoci zo štátneho rozpočtu.

Príjmy poisťovne od ekonomicky aktívnych osôb, teda od zamestnancov, dohodárov, či samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), boli za šesť mesiacov tohto roka oproti plánu nižšie o 163,3 milióna eur.

Vzhľadom na koronakrízu totiž vláda umožnila časti SZČO a zamestnávateľov odložiť si platenie sociálnych odvodov za marec, máj, jún a júl tohto roka až na koniec tohto roka. Ide o tých zamestnávateľov a SZČO, ktorí vykazujú pokles čistého obratu alebo pokles príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac. Za apríl tohto roka kabinet časti SZČO a zamestnávateľov odvody úplne odpustil.

Bukovský vyzýva nosiť na rúšku symbol odporu
Vláda Igora Matoviča nesplnila verejnú výzvu, ktorú jej adresoval známy slovenský doktor Igor Bukovský. Rozhodol sa preto urobiť rázny krok. Odteraz bude na rúšku nosiť symbol – čierny krížik, ktorým chce vyjadriť nesúhlas s politikou vlády ohľadom... Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


V tomto prípade išlo o tie subjekty, ktoré v apríli tohto roka najmenej na 15 dní uzatvorili svoje prevádzky, napríklad na základe opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR. Aj napriek týmto opatreniam však príjmy poisťovne od ekonomicky aktívnych ľudí boli v prvom polroku tohto roka medziročne vyššie o 3 milióny eur, keď dosiahli takmer 3,79 miliardy eur.

Polročné výdavky poisťovne vo výške 4,61 miliardy eur boli oproti plánu vyššie o 322 miliónov eur, v porovnaní s prvým polrokom vlaňajška stúpli o 390 miliónov eur. Medziročne vyššie výdavky poisťovňa vykázala hlavne vo fonde nemocenského poistenia a vo fonde starobného poistenia.

Najvyšší nárast výdavkov nastal pri dávkach nemocenského poistenia, za čím stojí najmä vyplácanie pandemických OČR a PN počas koronakrízy. Výdavky na nemocenské dávky medziročne vzrástli o 175 miliónov eur. Na vyplácanie starobných a predčasných starobných penzií išlo v prvom polroku tohto roka medziročne viac o 153 miliónov eur a na dávky v nezamestnanosti o 40,7 milióna eur.