Ak Slovensko vyčerpá v oblasti vedy tento rok 60 miliónov eur, nebude podľa Paulisa vracať eurodotácie
08 | 09 | 2020 I SITA

Ak Slovensko vyčerpá v oblasti vedy a výskumu tento rok 60 miliónov eur, vrátenie nevyčerpaných eurodotácií krajine nebude hroziť. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis (SaS).


Do roku 2023 je pre SR vyčlenených 700 miliónov eur z európskych fondov, ktoré sú rozdelené na jednotlivé roky. Tajomník dodal, že rezort plánuje ďalšie kroky a zákony, ktoré by mali spružniť financovanie vedy a výskumu.

„Je to priorita, aby mohla veda a výskum reagovať aj flexibilne na aktuálne problémy spoločnosti a aby sa na vedu a výskum, ktorá môže byť motorom transformácie Slovenska, skutočne dostali finančné prostriedky,“ povedal Paulis.

Paulis poznamenal, že v doterajšom programovom období, teda v rokoch 2014 - 2020, sa výzvy robili buď pochybným spôsobom alebo neskôr sa prostriedky nečerpali vôbec. Dôsledkom toho nastal dekomitment, a Slovensko tak muselo z operačného programu vrátiť naspäť 108 miliónov eur.

Vyšetrovateľ obvinil tri fyzické a jednu právnickú osobu z korupcie
Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil tri fyzické a jednu právnickú osobu z korupcie v rámci protikorupčnej akcie Obuvník. Informovala o tom Polícia SR na sociálnej sieti. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | TASR


To by však nemalo nastať v tomto roku. „Ak sa nám podarí naďalej udržať Výskumnú agentúru (VA) v práci na plnú kapacitu, tak tento rok sa vyhneme dekomitmentu z operačného programu, čiže nebudeme vracať žiadne finančné prostriedky,“ ozrejmil štátny tajomník.

Ministerstvo školstva podľa Paulisa podniká kroky pri VA, ktoré smerujú k odblokovaniu a zrýchleniu procesov čerpania a zazmluvňovania projektov. Od začiatku programového obdobia v roku 2014 do marca 2020 sa z VA čerpalo na úrovni 20 miliónov eur.

Avšak od apríla do augusta 2020 VA uhradila 28 miliónov eur, ktoré sú určené najmä na refundáciu platov vedeckých pracovníkov a vysokoškolských učiteľov. V danom období sa podarilo aj zazmluvniť projekty v celkovom objeme, za viac ako 100 miliónov eur.