Minister Krajčí aj hlavný hygienik Mikas sú v samoizolácii
07 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Minister zdravotníctva a tiež hlavný hygienik prišli do kontaktu s človekom, u ktorého sa potvrdil nový koronavírus. V karanténe je aj celé konzílium odborníkov.


Minister zdravotníctva Marek Krajčí je od soboty popoludnia v preventívnej samoizolácii. Dôvodom karantény je informácia o pozitívnom teste jedného zo zamestnancov rezortu, s ktorým bol vo štvrtok v kontakte.

„Žiaľ, jeden zamestnanec z ministerstva zdravotníctva, člen konzília epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov bol pozitívne testovaný na koronavírus,“ uviedol Krajčí na svojom facebookovom profile. Spolu strávili niekoľko hodín na konzíliu, počas tohto stretnutia však mali rúška a často vetrali. Minister preto verí, že vzhľadom na opatrenia, ktoré dodržiavali, bude výsledok negatívny. Test má absolvovať v utorok, kedy uplynie piaty deň od kontaktu.

Celoplošné opatrenia závisia od schopnosti dohľadávať kontakty, tvrdí premiér
V momente, keď bude prípadov nákazy COVID-19 pribúdať toľko, že hygienici nebudú schopní dohľadávať kontakty, budeme musieť nasadiť celoplošné opatrenia. Premiér Igor Matovič (OĽANO) to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.... Čítať ďalej
06 | 09 | 2020 | TASR


„Vzhľadom na túto situáciu zostávam ja aj ostatní členovia konzília v preventívnej izolácii. Pracovať budem teda iba z domu,“ uviedol ďalej minister. „Členovia Pandemickej komisie, s ktorými sme boli v piatok, sa nemusia obávať. Aj keby sme sa nakazili, na druhý deň ešte nemôžeme byť infekční,“ dodal ešte šéf rezortu,  s tým, že aj tu mali po celý čas rúška.



 

V preventívnej karanténe je tiež hlavný hygienik Ján Mikas, „pretože sa stretol s osobou, u ktorej bol potvrdený pozitívny výsledok laboratórneho vyšetrovania na ochorenie COVID-19“. Na sociálnej sieti o tom informoval úrad verejného zdravotníctva. Testovaný bude takisto v najbližších dňoch.

Situáciu nezvládame tak, ako by sme mali. Visolajský sa obáva nárastu ťažkých stavov
Na Slovensku je zdravotníctvo v takom stave, že potrebujeme zvládnuť pandémiu mimo nemocníc, hovorí člen permanentného krízového štábu Peter Visolajský. Ak nezatiahneme brzdu, následky budú horšie ako na jar, upozorňuje v rozhovore pre Denník N.... Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Natália Sollárová