AKTUALIZOVANÉ: Navaľnyj sa prebral z kómy a reaguje na verbálne podnety
07 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Podľa berlínskej nemocnice Charité, kde sa ruský aktivista podrobuje liečbe z možnej otravy jedom, sa Alexey Navaľnyj prebral z kómy a je odstavený od prístroju na dýchanie, informuje portál RT.


V pondelok popoludní nemecká nemocnica informovala, že stav ruskej opozičnej osobnosti a vodcu moskovských protestov sa zlepšil a teraz reaguje na slovné podnety. "Na posúdenie potenciálnych dlhodobých účinkov jeho ťažkej otravy je stále príliš skoro," uvádza sa vo vyhlásení.

Hviezda sociálnych sietí Alexey Navaľnyj, ktorý je tiež známy svojimi populárnymi vyšetrovaniami korupcie, ochorel 20. augusta pri lete z Tomska do Moskvy. Po núdzovom pristátí bol okamžite hospitalizovaný v sibírskom meste Omsk.

Bieloruská opozičná líderka Maryja Kolesniková bola "unesená"
Maryja Kolesniková, jedna z popredných predstaviteľov bieloruskej opozície, bola zrejme unesená v Minsku. Je jedinou z trojice žien, ktorá viedla predvolebnú kampaň proti prezidentovi Lukašenkovi a ostala v krajine, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Takmer okamžite Navaľného spolupracovníci a jeho manželka požiadali, aby bol prevezený na ošetrenie do Nemecka, pričom sa tak stalo o dva dni neskôr. Nemecké úrady minulý týždeň oznámili, že bol otrávený jedom zo skupiny „Novičok“.

Na rozdiel od diagnózy nemeckých špecialistov sa lekári, ktorí ho najskôr liečili v Omsku, držali svojej diagnózy, že aktivista nebol otrávený. Podľa Alexandra Sabajeva, hlavného toxikológa v omskej nemocnici, ruskí vedci nezistili žiadne stopy toxických látok v jeho obličkách, pečeni alebo pľúcach.

Trump zatiaľ nevidel žiaden dôkaz, že Navaľnyj bol otrávený
Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že zatiaľ nevidel žiaden dôkaz, ktorý by potvrdil že ruského opozičného politika Alexeja Navaľného otrávili tak, ako to tvrdí Nemecko. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR