Izrael zbúral 51 palestínskych budov vo východnom Jeruzaleme
07 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Izraelské úrady v auguste uskutočnili demolácie v okupovanom východnom Jeruzaleme, pričom zbúrali 51 palestínskych budov a presídlili 85 ľudí, z ktorých mnohé boli deti, uviedla skupina pre palestínske práva, informuje portál RT.


Demolácie domov, ktoré podľa Izraela boli postavené bez riadneho povolenia, sa za posledný mesiac uskutočnili „bezprecedentným spôsobom“, informovala v novej správe skupina pre palestínske práva, Informačné centrum Wádí Hilweha.

Úrady týmto spôsobom konajú aj napriek zložitej situácii s Covid-19 v Izraeli, najmä v Jeruzaleme, o ktorom sa tvrdí, že je hlavným mestom Izraelčanov aj Palestínčanov.

Začiatkom tohto týždňa izraelská televízia informovala, že v krajine je najvyššia miera infekcií na obyvateľa na svete. Podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktoré novinári analyzovali, to bolo priemerne 199,3 nových potvrdených prípadov denne na milión obyvateľov.

„Prestaňte štekať, francúzske psy!“: V Pakistane vypukli protesty za dotlač Mohameda
Tisíce ľudí sa stretli na protestoch v Pakistane po tom, čo francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo vytlačil komiksovú paródiu na proroka Mohameda. Ide o podobnú provokáciu ako v roku 2015, keď časopis karikatúrou podnietil moslimov, aby... Čítať ďalej
06 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Väčšinu zničených štruktúr tvorili obývané bytové jednotky. V meste bolo odstránených celkovo 36 domov, päť obchodných prevádzok, sedem poľnohospodárskych chatrčí a ďalšie zariadenia, ďalej uviedla skupina.

Viac ako polovicu demolácií vykonali samotní palestínski vlastníci „pod tlakom obce“, zatiaľ čo zvyšok zničili izraelské buldozéry a ďalšie ťažké mechanizmy.

Zákon z roku 2017 zaviedol tvrdé sankcie za výstavbu nelegálnych stavieb v meste s tým, že páchatelia môžu byť obvinení za samotnú stavbu.

Koncom augusta izraelská mimovládna organizácia Ir Amim uviedla, že vo východnom Jeruzaleme bolo od začiatku roka zničených 89 palestínskych domov, oproti 109 počas celého roku 2019.

Aktivisti v Tel Avive zhadzovali z dronov marihuanu
Izraelskí aktivisti v Tel Avive zhadzovali z dronov marihuanu na Rabínovo námestie v mestskom centre. Snažia sa tak dosiahnuť jej legalizáciu, informovala v sobotu agentúra AFP. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR