Hrozba používania jadrových zbraní pod Trumpom rastie a na obnovenie zmluvy New START môže byť už „príliš neskoro“
07 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Aj keď správy demokratov z oblasti kontroly zbraní nevyzerajú vôbec dobre, je to stále lepšie ako výsledky Donalda Trumpa, ktorý zvyšuje riziko používania jadrových zbraní, uviedol svetovo uznávaný mysliteľ Noam Chomsky pre portál RT.


Chomsky, jeden z najuznávanejších politických mysliteľov našej doby, urobil pozoruhodnú poznámku pri rozhovore s portálom RT. Prezident USA „sa snaží maximalizovať hrozbu jadrových zbraní“, vyhlásil s odvolaním sa na hodiny súdneho dňa, ktoré metaforicky merajú čas do globálnej katastrofy.

"Slávne hodiny súdneho dňa sa každý rok presúvajú bližšie k polnoci, pretože je Trump v úrade," uviedol Chomsky na podporu svojho tvrdenia. Prehľad správ vedcov a akademikov, ktorí riadia hodiny, tento rok v januári „upustil od minút a posunuli sa na sekundy - 100 sekúnd do polnoci“, uviedol intelektuál.

Chomsky, ktorý je hlasným kritikom intervencionizmu v USA a nie je fanúšikom Trumpa, trval na tom, že prezident, ktorý sa nehanbí chváliť americkým jadrovým arzenálom, „pokračoval v útokoch na režim kontroly zbraní, ktorý do istej miery obmedzil obrovskú hrozbu."

"Podľa mňa demokrati o tom nemajú pekné záznamy, ale nič také ako Trump" dodal svetovo uznávaný mysliteľ.

CNN sa sťažuje, že Fox News bude viesť prezidentskú debatu aj napriek tomu, že šíria konšpiračné teórie
Televízia CNN, ktorú kritici za správanie počas vlády Donalda Trumpa nazvali Conspiracy News Network (konšpiračná spravodajská sieť), drzo uviedla, že konkurenčná spoločnosť Fox News bola vybraná na usporiadanie prvej prezidentskej debaty v roku... Čítať ďalej
06 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Chomsky pokračoval s dôležitými zmluvami, ktoré opustila - alebo ohrozila - Trumpova vláda. Medzi nimi bola aj Zmluva o likvidácií rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), ktorá zakázala celú triedu zbraňových systémov, ako aj Zmluva o otvorenom nebi z roku 2002 (OST), ktorá ako opatrenie na budovanie dôvery umožňovala neozbrojené dozorné lety na celom území pre 35 účastníkov.

Pri odstraňovaní existujúcich obmedzení Trumpova vláda „smeruje k vytváraniu nových a oveľa hrozivejších zbraní, proti ktorým neexistujú možné obranné prostriedky,“ uviedol Chomsky a zjavne tým poukázal na najnovší technologický pokrok Pentagónu pri výrobe nadzvukových zbraní.

Na Kryme muselo zasahovať 8 stíhačiek, aby zadržali tri americké bombardéry B-52 (VIDEO)
Ruská armáda vyslala osem stíhačiek na odradenie flotily amerických bombardérov blížiacich sa ku Krymu. Misia USA zahŕňala vzácny let nad Ukrajinou, pričom vo veľkom preukázali svoje letecké schopnosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Chomsky pri ďalšom kritizovaní Trumpa spomenul platnú poslednú veľkú dohodu o kontrole zbraní. "On teraz z ľahkovážnych dôvodov mešká s obnovením zmluvy New START," uviedol.

Záväzný dokument, ktorý podpísali vtedajší prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medvedev pred desiatimi rokmi, mal za cieľ znížiť počet odpaľovacích zariadení strategických jadrových rakiet na polovicu a tiež bol stanovený limit pre rozmiestnené jadrové hlavice.

Platnosť zmluvy New START vyprší vo februári 2021, ale nádeje na jej predĺženie sa vytrácajú. Rusko vytrvalo tvrdí, že je ochotné predĺžiť pakt bez predbežných podmienok o ďalších päť rokov - nie však „za každú cenu“. USA podmienili obnovu tým, že Čína bude pridaná do novej dohody o trojstrannej kontrole zbraní.

Elon Musk oznamuje „úžasnú“ misiu na Mars, avšak pripúšťa, že prví kolonisti takmer určite zomrú
Elon Musk ohlásil plánovanú výpravu spoločnosti SpaceX na Mars a uviedol, že kolónia bude „úžasná“, ak bude misia úspešná. Miliardár však pripustil, že existuje „veľká šanca“, že prví osadníci zomrú, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár