Začína to byť vážne: katolícka cirkev radí pri masturbácii
06 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Titulok je doslovný preklad titulku z pôvodného zdroja, z ktorého citujeme. A podtitul je ešte zaujímavejší - “pandémia zintenzívňuje krízu v cirkvi”.


“Mnohí si tento rok všimli, že sa zaobídu bez bohoslužby.” začína článok so vskutku neobvyklým titulkom nemecký magazín Stern a publikuje ho aj portál stern.de. (Časopis vychádza v trištvrte miliónovom náklade.) Stern pripomína, že nastal čas na reformáciu cirkvi.

Katolícka cirkev v Nemecku sa chce reformovať. Zároveň to vyvoláva silný rozkol v jej radoch. Kolínsky pomocný biskup Dominikus Schwaderlapp sa na protest proti niektorým nemenným názorom odhlásil z fóra „Život v úspešných vzťahoch“. Podľa jeho slov mu je jasné, že „antikoncepčné opatrenia sú tu rovnako opodstatnené ako sexuálne praktiky bez plodnosti, ako sú homosexuálne styky alebo masturbácia“. “Svätá matka!” - doslova zalamuje pomyselnými rukami stern.de.

Niektorí cirkevní hodnostári šíria rôzne konšpiračné teórie
Niektorí kňazi varujú v súvislosti s pandémiou koronavírusu pred „vytvorením svetovej vlády, ktorá je mimo kontroly“. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová


V piatok sa po prvýkrát diskutovalo o reformnom procese - synodálnej ceste. Pôvodne plánované synodálne zhromaždenie sa kvôli pandémii muselo odložiť na budúci rok, pretože sa kvôli nemu musí zhromaždiť asi 230 cirkevných hodnostárov. Namiesto toho sa uskutočnilo päť menších regionálnych konferencií v Berlíne, Dortmunde, Frankfurte nad Mohanom, Ludwigshafene a Mníchove.

Konzervatívny regensburský biskup Rudolf Voderholzer sa v máji zasadzoval za tézu, podľa ktorej sa synodálna cesta vzhľadom na pandémiu „dosť upokojila“. Z hľadiska existenčnej hrozby politické otázky, ako napríklad postavenie žien v cirkvi, zjavne ustúpili - namiesto toho veriaci čoraz viac hľadali duchovnú podporu u kňazov, tvrdil .

Niekoľko rečníkov v piatok na konferenciách však vykreslilo iný obraz. Podľa správ sú teraz kostoly v nedeľu prázdnejšie ako kedykoľvek predtým. Na jednej strane preto, lebo najmä starší farníci sa obávajú infekcie. Na druhej strane, mnoho predtým praktizujúcich katolíkov počas zatvorenia chrámov zistilo, že by sa v nedeľu mohli zaobísť aj bez bohoslužby . Aj preto nemecké cirkvi očakávajú prudký nárast počtu odchádzajúcich ľudí.

Cirkev bude musieť so štátom komunikovať elektronicky
Okruh organizácií z radov nepodnikateľského sektora, ktorým štát už zriadil a aktivoval elektronické schránky na doručovanie úradných rozhodnutí, sa od 1. septembra rozšíri aj o rehole, komunity, náboženské a cirkevné spoločenstvá.... Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


V rámci synodálnej cesty majú teraz nemeckí katolíci fórum, na ktorom sa veľmi otvorene a rovnako diskutuje o všetkých možných témach. Je to vlastne akýsi „cirkevný parlament“, ktorý kardinál Rainer Maria Woelki použil po prvom synodálnom zhromaždení začiatkom februára. Prevažná väčšina „synodálov“ zastáva názor, že tento reformný proces by mohol byť poslednou šancou. Rozhodne, či katolicizmus zostane v Nemecku určujúcim faktorom - alebo či sa z neho stane okrajové náboženstvo.

Synodálna cesta má štyri témy: zaoberanie sa mocou, cirkevnou sexuálnou morálkou, vynúteným celibátom kňazov, známym ako celibát, a postavením žien v cirkvi. Otázka žien je asi najnaliehavejšia zo všetkých. Ich diskriminácia sa zdá byť o to paradoxnejšia, že v podstate udržiavajú v chode cirkevný život v Nemecku. Ženy pracujú dobrovoľne na farských úradoch, organizujú farské slávnosti a vianočné aktivity i charitu,pracujú na každodenných praktických činnostiach cirkvi. Muži však majú moc, pretože iba oni sa môžu stať kňazmi a biskupmi. „Vieme, že o budúcnosti cirkvi bude rozhodovať otázka žien,“ hovorí Karin Kortmann, jediná žena v prezídiu Synodálnej cesty.

Čoraz viac však vyvstáva riziko reformného procesu. Vytvoril duch optimizmu, ale smeruje k čoraz väčšej frustrácii. Konkrétne vtedy, keď Rím zastaví zmeny. „Napriek tomu je dôležité o tom diskutovať už teraz,“ hovorí Sternberg z nemeckej tlačovej agentúry. „Veľké rozhodnutia v nedávnych cirkevných dejinách boli možné iba preto, že sapred nimi mnohé udialo.“ Informuje portál stern.de.

Cirkev v Poľsku zvýši počet omší ale s menším počtom ľudí
V Poľsku by mali v nedeľu zvýšiť počet omší tak, aby sa na každej mohol zúčastnil menší počet veriacich. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR